Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum Kaplama Antalya

Zirkonyum kaplama nedir?

Zirkonyum kaplama, zirkonyum adı verilen malzeme kullanılarak üretilir. Zirkonyum kaplama, doğal diş rengine oldukça yakın bir renge sahiptir. Diş kaplama malzemesi olarak tercih edilmesinin önemli sebepleri bulunur. Bunlar; ışık geçirgenliğinin doğal dişlere yakın değerde olması, ısıya ve darbelere karşı dayanıklı olması ve ağzı sağlığına herhangi bir zararı olmamasıdır. Zirkonyumdan elde edilen diş kaplamaları diş estetiği tedavilerinde sıklıkla tercih edilmektedir.

Zirkonyum kaplamanın avantajları nelerdir?

Diş kaplamalarında doğal ve estetik bir görünümün elde edilebilmesi önemlidir. Zirkonyum kaplamalar hem görünümleri hem de sağlamlıklarıyla gülüş tasarımı ve diş estetiğinde sık sık kullanılmaktadır. Peki, zirkonyum kaplamanın avantajları nelerdir?

  • En büyük avantajlarından biri ışık geçirgenliği ve estetik görünümüdür,
  • Kişinin isteği doğrultusunda, istenilen renkte çalışabilir,
  • İstenildiği takdirde kaplanacak dişin rengi tamamen maskelenebilir,
  • Metal alerjisi olan kişilerde uygulanır,
  • Biyouyumludur, dişlerin, ağız içi dokuların sağlığına olumsuz etkisi yoktur,
  • Pürüzsüz ve parlak bir yüzeye sahiptir,
  • Metal destekli sistemlere göre daha ince çalışılabilir. Bu da yapılacak diş preparasyon miktarını azaltır,
  • Ortodontik tedavinin uygulanamayacağı durumlarda ayrık ve çarpık dişlere estetik görünüş kazandırılabilir,
  • Diş eksikliğinde uygulanan köprü restorasyonlarında metal destekli porselenlere göre en iyi alternatiftir,
  • Zirkonyum uygulama süresi arka bölge dişlerde tek seansta bitirilebilir. Ancak estetik tedavilerde 5-7 gün civarında sürmektedir.

Zirkonyum kaplama hangi durumda  tercih edilir?

Zirkonyum diş kaplama dişlerinde doğuştan veya sonraki dönemlerde görünüm bozukluğu bulunan dişlere uygulanan bir yöntemdir. Zirkonyum kaplamalar ile dişlerdeki renklenme kaynaklı rahatsızlıklar da diş kaybı yaşanmadan giderilebilmektedir. Zirkonyu  kaplama hangi durumlarda tercih edilir?

  • Eski kaplamaların değiştirileceği ve estetik bir sonuç hedeflenen durumlarda
  • Mine kaybı olan dişlerde
  • Kalıtsal diş renklenmelerinin, yapısal mine bozukluklarının olduğu durumlarda
  • Büyük, parçalı ve renklenmiş dolguları olan dişlerde
  • Ortodontik tedavi planlanamayan veya uygun olmayan diş çapraşıklıkları, diş ayrıklıklarında
  • Arka grup dişlerde köprü, kaplama olarak (Uzun dişsiz boşluklar hariç)
  • Aşırı madde kaybı, aşınma olan dişlerde
  • İmplant üstü protezlerde
  • Yukarıdaki sebeplerle zirkonyum kaplamalar tercih edilebilir. Fakat muayene olmadan, internet üzerinden alınan bilgiler yanıltıcı olabilir. Zirkonyum kaplamalar gibi, Emax, Empress, Laminate veneer (Yaprak porselen), Bonding gibi birçok tedavi şekli vardır. Bu tedavilerden hangisinin size uygun olduğu konusunda en doğru bilgiyi hekiminiz verecektir.

Zirkonyum kaplama tedavisinde süreç nasıl ilerler?

Zirkonyum kaplama yaptırmak isteyen hastamızı öncelikle detaylı bir kontrolden geçiriyoruz. Bu aşamada röntgen filmi veya tomografi yöntemleriyle hastanın ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi topluyoruz. Hastanın yaşadığı diş problemlerinin hangi yöntemlerle giderilebileceğini hastamıza detaylı olarak aktarıp tedavi yöntemlerini tüm yönleriyle aktarıyoruz. Hastanın onayıyla birlikte tedavi sürecini başlatıyoruz.

  • Öncelikle hastanın başka bir diş problem varsa onu tedavi ediyoruz
  • Ardından kaplama yapılmak istenen dişlere kaplamaların tam olarak uyumlu olması için dişlerde küçük miktarda aşındırma yapıyoruz
  • Gerekli aşındırmalar yapıldıktan sonra dişlerden ölçü alıp bunları dijital ortama aktarıyoruz
  • Belirlenen ölçülerdeki dişlerin siparişini laboratuvara verip hastaya geçici kaplamalar uyguluyoruz
  • Zirkonum kaplamalar ortalama 1 haftadan sonra elimize ulaşmaktadır
  • Gerçek zirkonyum kaplama elimize geçtikten sonra geçici kaplamaları çıkartıp zirkonum diş kaplamalarını dişlere uyguluyoruz.
  • Kaplamaların dişlerle mükemmel bir şekilde uyuması için son rötuşları yapıp kaplamaları dişlere yapıştırıyoruz.
  • Böylece hastamızı rahatsızlık duyduğu görünümden kurtarıp daha sağlıklı ve estetik bir gülümsemeye kavuşturabiliyoruz.

Zirkonyum kaplama tedavisinde diş ne kadar küçültülür?

Zirkonyum kaplamalarda dişlerden yapılacak aşındırma(kesim) miktarı dişten dişe değişkenlik gösterir. Aynı dişler üzerinden düşünürse Porselen lamina için yapılan aşındırma ile kıyasla daha fazladır. Metal destekli kaplamalara göre daha az kesim yeterli olmaktadır. İstenen sonuç; tedavi planı ve kesim miktarını belirler.

Zirkonyum Kaplama tedavisi ne kadar sürer?

Dişler küçültülüp ölçü alındıktan sonra yaklaşık 4-7 gün içerisinde gülüş estetiği tamamlanabilir. Bu süreç içinde estetik sorun ve hassasiyet olmaması için geçici dişler uygulanır. Geçici dişler daimiler kadar estetik olmasa da geçici sürede diş hassasiyeti azaldığı ve hastayı diş eksikliği görüntüsünden kurtardığı için çok değerlidir.

Zirkonyum kaplama tedavisinde işlem sırasında ağrı hissedilir mi?

Restorasyon yapılacak tüm dişler, işlem öncesinde anestezi ile uyuşturulur ve uyuşma hissi geçmeden hastaya geçici restorasyonları teslim edilerek yeni dişleri gelene kadar geçici kaplamalarla ağrı oluşmasının önüne geçilir ve hayat standardını koruması sağlanır.

İmplant üstüne zirkonyum yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Estetik bölgelerde özellikle tercih edilir. Kaplamalar, implantların abutment adını verdiğimiz parçasına yapıştırılır veya vidalanır. Diş eti çıkış profilinin oluşturulması, gri yansımaların olmaması için implantın abutment parçasına t-base olarak da bilinen çıkış profil yapısı tercih edilir. Zirkonyum implant çıkış profilleri ile estetik bölgelerde çok doğal sonuçlar alınabilmektedir. Bu sayede estetik olarak yansıma ve uyumsuzluk göstermeyen, doğal dişlerden ayırt edilmesi zor zirkonyum dişler oluşturulur.

Zirkonyum kaplama ağızda kötü tat veya koku yapar mı?

Dişlere uygun şekilde, hassas bir işçilikle yapılmış zirkonyumlar kaynaklı kötü bir tat veya kokuoluşması mümkün değildir. Tabi ki kişinin ağız bakımı, diş fırçalaması çok önemlidir. Ağız bakımı iyi ve diş etleri sağlıklı olan kişilerde zirkonyumlar ağız içi koku oluşumuna neden olmaz.

Zirkonyum kaplamaların rengi değişir mi?

Parlak, pürüzsüz, camsı yüzeyler olduğu için renklenme olmaz. Besinler üzerindeki yapışabilecek artıklar yüzeye tutunabilir fakat ilk fırçalamada oradan uzaklaşacaktır. Çay, kahve, sigara için de bu geçerlidir. Renklenmemesi bizim için diş fırçalamamızı ve ağız bakımını azaltmak için bir neden değil aksine daha iyi bakım için motivasyon olmalıdır.

Zirkonyum kaplamaların bakımı nasıl olmalıdır?

Seramik kaplamaların en güzel özelliklerinden iki tanesi renklenmemesi ve diş etine uyumlu olmasıdır. Bu avantajı uzun ömürlü hale getirmek içinse iyi bir ağız bakımı şarttır. Günde 2 kez diş fırçalanması, diş ipi uygulaması, ağız duşu kullanılması, gerektiği durumlarda gargara ile desteklenmesi bu işin adeta sigortasıdır. Düzenli diş hekimi kontrolleri ile desteklenmesi sayesinde oluşabilecek sorunlar da önlenecektir.

Zirkonyum kaplamaların ömrü ne kadardır?

Ağız içi restorasyonlar için net ömür şu kadar diye bilgi vermek çok mümkün değildir. Düzenli diş hekimi kontrolünde olan, diş bakımına özen gösteren kişiler çok uzun yıllar kullanmaktadır. Zirkonyum maddesel olarak dirençli ve dayanıklı bir malzemedir. Ağız bakımına hiç dikkat etmeyen bir kişide 1-2 yıl içerisinde gelecek diş eti çekilmesi veya diş eti problemleri ile estetik kayıp olacaktır. Aynı şekilde uzun yıllar bakım problemi olursa alttaki dayanak dişler de zarar görecektir.

Metale karşı alerjisi olanlarda zirkonya kaplama tedavisi uygulanabilir mi?

Eski tip metal destekli diş kaplamalarında alerji sık rastlanan bir durumdu. Zirkonyum alerjisi ise metal destekli kaplamaya oranla hastadan hastaya değişmekle birlikte oldukça nadir görünür. Bu nedenle zirkonyalar alerjik bireyler için öncelikli bir seçenektir.

Zirkonyum kaplamalarda kırılma veya kaplamanın düşmesi sık görülür mü?

Hastanın çiğneme hareketlerini, iki çenenin birbirine göre ilişkilerini doğru saptayarak yapılan tasarımların sonucunda rutin kullanımda bir kırılma beklenmez. Zirkonyanın kırılma direnci dişlerden daha yüksektir fakat şiddetli bir travma, kaza sonucu alınacak güçlü bir darbe dişin kırılmasına sebep olabilir.

Zirkonya kaplamaların yapıştırılmasında kullanılan “siman” dediğimiz yapıştırıcıların kimyasal özellikleri hem dişe hem zirkonyuma tutunması için ideal özelliklere sahiptir. Dişlerin aşındırılması sırasında da tutuculuğu artırmaya yönelik prensiplerden yararlanılır ve kaplamaların dişlerden çıkması nadir karşılaşılan bir durumdur.

Zirkonya kaplama diş eti hastalığı olanlarda uygulanabilir mi?

Dişetleri iltihaplıyken kaplama yapmak doğru bir işlem değildir. Olası bir diş eti iltihap varlığında önce diş etleri tedavi edilerek sağlıklı bir görünüm kazandırılması hedeflenir. Sonrasında ise diş etlerine zarar vermeyen, uyumlu bir zirkonyum kaplama planlanmalı ve uygulanmalıdır.

Monolitik zirkonyum nedir?

Monolitik zirkonyum bir çeşit monoblok (yekpare) zirkonyumdur. Bu zirkonyum üzerine porselen konmadan ama sanki porselen varmışcasına renklendirilip, çok yüksek kırılma dayanımı olan yeni nesil zirkonyum kuronlardır.

Uzun köprüler, bruksist (diş sıkan) hastalar ve dikey boyut (dişleri aşınmış) sorunu olan hastalar için müthiş bir çözüm olmaktadır. Çok daha az madde kaybıyla, çok daha sağlam restorasyonlar yapılabilmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda 0.5 mm kalınlığa sahip monolitik zirkonyumun bile ağız içi maksimum ısırma kuvvetlerine karşı yeterli dirence sahip olduğu bildirilmiştir. 2 seans gibi kısa bir sürede monolitik zirkonyum ile yapılan kuron ve köprüler, metal veya zirkonyum alt yapı veya porselen içermediğinden birçok tedavi basamağını ortadan kaldırır.

Bir kaç günde bir yapılan provalara gerek kalmaz. Böylelikle bir hafta, on gün süren uzun tedavi süreçlerine girmeden kısa sürede hastalar yeni dişlerine kavuşur. Özellikle yurt dışından gelen tedavi için kısıtlı vakti olan hastalar bu materyali tercih edebilirler.

Zirkonyum kaplama fiyatları ne kadardır?

Diş kaplama fiyatları diş kaplamasında kullanılan malzemenin türüne göre farklılık göstermektedir. Zirkonyum kaplama fiyatları lamina kaplamalara göre daha uygundur. Aynı şekilde metal destekli kaplamaların fiyatları da zirkonyum kaplamalara göre daha uygundur.

Diş kaplama ücretleri ayrıca illere ve zirkonyum kaplama yapılmadan önce hastanın ihtiyaç duyabileceği diğer tedavilere göre de farklılık gösterebilmektedir. Zirkonum kaplama fiyatları hakkında net bilgi ancak diş hekiminin kontrolü sonrası belirlenebilmektedir.

Randevu Talep Formu