Ortodontik Tedavi

Ortodontik Tedavi Antalya

Ortodonti nedir? Ortodontist kimdir?

Ortodonti, diş düzensizlikleri, diş ve çeneler arası ilişkileri, çenelerin birbiriyle ve kafa kaidesi ile olan ilişkilerini, yüz asimetrilerini teşhis ve tedavi eden diş hekimliği branşıdır. Ortodontist ise bu konuda uzmanlaşmış kişiye verilen ünvandır.

Ortodontik tedavi protokolü nasıldır?

Ortodontik problemler sebebiyle kliniğimize başvuran hastalarımız öncelikle detaylı olarak muayene edilir ve hastalarımıza ortodontik anomalinin teşhisi, tedavisi ve mailyeti ile ilgili ön bilgi verilir. Panoramik ve sefalometrik grafiler çekilir. Gerekli görüldüğü taktirde el-bilek filmi veya postero-anterior filmler de istenilebilir. Alınan filmler doğrultusunda nihai tedavi planı ve koşulları hastaya bildirilir.

Hastada diş çürüğü, diş eti hastalıkları, hijyen eksikliği gibi problemler mevcutsa, ortodontik tedavi öncesi bu problemlerin giderilmesi gerekir. Tedavi koşullarını kabul eden hastalarda başlangıç fotoğrafları çekilerek hastanın tedavisine başlanır. Uygulama sonrasında diş fırçalama methodları ve yeme-içme esnasında dikkat edilecek hususlar hastaya detaylı bir şekilde anlatılır. Bir sonraki seans (4-6 hafta) için randevu verilir.

Tedavinin ideal sonuca ulaştığına hekim tarafından karar verilir. Bununla birlikte hastanın ve velisinin de tedavi sonucu hakkında fikirleri alınır. Tedavinin bitirilmesine karar verildiğinde hastaya bitim seansı için randevu verilir. Bitim seansında apareyler ve teller çıkarılır, hastanın dişleri temizlenir, hastanın tedavi sonu fotoğrafları ve grafileri alınır.

Tedavi ile düzeltilen durumun tekrar eski haline dönmesini engellemek için pekiştirme tedavisi aşamasına geçilir. Pekiştirme aşamasında dişlerin arka yüzeyine takılan, dışardan görünmeyen ve rahatsızlık vermeyen lingual retainer adında incecik bir tel takılır. Bununla birlikte takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklar uygulanır. Hastaya pekiştirme aşamasının kontrolü için randevu verilir ancak bu kontroller tedavi aşaması kadar sık olmaz. Pekiştirme aşamasının ne zaman sonlanacağına hekiminiz karar verir.

Ortodontik problemler neden oluşur?

Ortodontik problemler genetik veya kazanılmış olabilir. Genetik problemler adından da anlaşılacağı gibi ailesel geçişli çeşitli anomalilerdir. Bunlar dişlerdeki çapraşıklıklar, diş aralarının açık olması, konjenital eksik veya fazla dişler, diş çene ve yüzdeki uyumsuzluklar olarak sıralanabilir. Kazanılmış problemler ise parmak emme, tırnak yeme, kalem ısırmaya vs. bağlı oluşan anomaliler, kulak burun boğaz sorunları nedeniyle oluşan hava yolu daralmaları veya dişlerin erken kayıpları sonucunda görülen bozukluklardır. Kazanılmış problemler sadece dişlerin dizilimini değil, çeneler arası ilişkileri ve yüz görünüşünü de etkiler.

Ortodontik tedavi ihtiyacı nasıl anlaşılır?

Düzgün bir diş dizilimine sahip olunsa da, dişlerin kapanış ya da çeneler arası ilişkilerinde çeşitli ortodontik problemler mevcut olabilir. Bunun yanında çocukluk döneminde çok karışık gibi görünen bir diş dizilimi sadece takip edilerek düzeltilebilir. Bu sebeple tedavi ihtiyacınızın olup olmadığı kararı mutlaka ortodontistiniz tarafından verilmelidir.

İlk ortodontik muayene kaç yaşında olmalıdır?

Amerikan ortodonti birliği ilk ortodonti muayenesinin 7 yaşında yapılması gerketiğini bildirmiştir. Erken teşhis edilmiş anomaliler ileri dönemde oluşabilecek kompleks problemlerin önüne geçmek adına önem arz etmektedir.

Her yaşta ortodontik tedavi mümkün mü?

Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir. Ağız hijyeni iyi olan, dişleri, diş etleri ve kemik yapısı sağlıklı olan herkes ortodontik tedavi görebilir.

Ortodontik tedavi görmenin yararları nelerdir?

Estetik bir gülüş sahibi olmanın dışında düzgün dişlere sahip olmanın birçok yararı vardır. Düzgün yüzeyler daha etkin fırçalandığı için çürük oluşumu riski ciddi oranda azalmaktadır. Bununla birlikte ortodontik problemler dişlerde anormal aşınmalara, çiğneme fonksiyonunun kısıtlanmasına, temporamandibular eklem rahatsızlıklarına, baş-boyun-yüz ağrılarına, diş etlerinin ve çevresindeki kemiğin zarar görmesine neden olmaktadır. Ortodontik tedavi bu problemlerin çözümünü amaçlar.

Ortodontik tedavi sırasında ağrım olur mu?

Braketlerin takıldığı ilk hafta hafif bir hassasiyet olması normaldir. Bu hassasiyet 1 hafta içinde çok hızlı bir şekilde azalır. Bu süreç, mideyi rahatsız etmeyen hafif dozda ağrı kesicilerle çok rahat geçirilebilir. Tedavi süresince ciddi bir ağrı yaşanmaz.

Diş tellerine veya şeffaf plaklara alışma süreci ne kadardır?

Diş tellerine alışma süreci biraz zaman alabilir. Fakat bu süre içinde kesinlikle teller çıkartılmamalı ve tedaviden vazgeçilmemelidir. Özellikle lingual ortodontik tedavilerde alışma süreci daha rahatsız edici olabilir. Çünkü lingual teller dişlerin arka kısmına uygulanır ve çiğneme eylemini alışana kadar etkiler, dilin işlevini yine alışana kadar kısıtlar. Şeffaf plaklar takılıp çıkarılabilir olduğu için alışma süresi daha kısadır ve daha konforludur.

Ortodontik tedavi süresi ne kadardır?

Tedavi süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak 6-30 ay kadar sürmektedir. Çok nadir durumlarda bu süre uzayabilmektedir. Bu süreyi dişlenmenin gelişimi, problemin ciddiyeti, hastanın tedaviye uyumu ve gerekli diş hareketinin miktarı belirlemektedir.

Ortodontik tedavi sırasında günlük aktivitelerim kısıtlanır mı?

Hayır. Ortodontik tedaviniz süresince sporlarınıza ve enstrüman çalmanıza devam edebilmektesiniz. Ancak Klasik tel tadavisi gören hastalarımıza spor yaparken bir ağız koruyucusu (mouthguard) takmasını önermekteyiz.

Ortodontik tedavilerde diş ve ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?

Diş telleri uygulanan, ortodontik tedavi gören çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin diş bakımına daha çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü teller sebebi ile dişleri fırçalamak biraz daha zor olabilir. Bunun için, diş tellerinin de arasını temizleyecek olan bir diş fırçası doktorunuz tarafından önerilecektir. Bu özel fırça ile dişler düzenli olarak fırçalanmalı, teller temizlenmelidir.

Şeffaf plak kullanan hastarın ise plaklarını doktorunuz tarafından anlatılan şekilde ve sıklıkta temizlemeleri, dişlerini önerilen şekilde fırçalamaları gerekmektedir.

Ortodontik tedavi bitiminde retainer kullanmam gerekli mi?

Genel anlamda evet. Eğer retainer kullanmazsanız dişleriniz eski pozisyonlarına dönebilir ve ortodontik tedavi ihtiyacınız yeniden ortaya çıkabilmektedir. Retainerler ortodontistiniz tarafından takıp çıkarılabilir veya diş yüzeyine yapıştırılan şeklinde uygulanmaktadır. Ayrıca retainer sayesinde ömür boyu ideal bir gülüşe sahip olmanız sağlanmaktadır.

Ortodontik tedavi fiyatları nelerdir?

Ortodontik tedavi çok seçenekli bir tedavidir. Bu tedavide fiyatlar,

  • Dişlerdeki ortodontik problem ve bu problemin derecesi
  • Hastanın yaşı
  • Kullanılacak olan diş teli malzemeleri ( renkler, desenler, porselen, metal şeffaf madde vs..)

gibi bir çok konu başlığına göre şekil değiştirebilir. Bu nedenle ortodontik tedavi fiyatları için mutlaka doktora başvurmak ve diş muayenesi olmak gerekir. Belirtilebilecek tek fiyat bilgisi ise seramik braketlerin, lingual tedavinin ve şeffaf plak tedavisinin daha maliyetli olduğudur.

Ortodontik tedavi çeşitleri nelerdir?

  • Klasik Diş Teli Tedavisi
  • Şeffaf Plak Tedavisi
  • Lingual Ortodontik Tedavi
  • İskeletsel Ortodontik Tedavi ve Ortognatik Cerrahi

Klasik Diş Teli Tedavisi

Klasik diş teli tedavisi nedir?

Bütün süt dişleri düşmüş ve kalıcı dişleri sürmüş olan hastalara (ortalama 12 yaş) uygulanan ortodonti tedavisidir. Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan ve ortalama 1 ile 2,5 yıl süren tedavidir.

Diş yüzeyine uygulanan braket tipleri nelerdir?

1-Metal braketler
Bütün süt dişleri düşmüş ve kalıcı dişleri sürmüş olan hastalara (ortalama 12 yaş) uygulanan ortodonti tedavisidir. Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan ve ortalama 1 ile 2,5 yıl süren tedavidir.

2-Kapaklı braketler
Kapaklı diş teli ile ortodontik tedavi daha hızlı ve konforlu yapılabilmektedir. Diğer diş tellerinde sürtünmeye ve baskıya sebep olan elastik bağlara mevcuttur. Kapaklı diş tellerinde bu sürtünmeyi azaltmaya yardımcı sürgülü mekanizmaya bulunmaktadır. Bu özel mekanizma sadece tedavi süresini kısaltmakla kalmaz, ayrıca dişlerin üzerinde uyguladığı daha hafif güç ile de çok daha rahat bir tedavi süreci sağlar. Bağların yokluğu, dişler üzerinde plak oluşumuna da yol açmayacağından, tedavi süresince diş ve ağız temizliğini de kolaylaştırır. Kapaklı diş teli tüm bu avantajları nedeniyle ortodontik tedavide kullanımları gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Kapaklı braketlerle yapılan ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeninin maksimum düzeyde olması önemlidir. Aksi takdirde diş ve braketler üzerinde oluşabilecek plak ve diştaşı birikimi, braket kapaklarının bozulmasına sebep olarak tedaviyi aksatabilir. Kapaklı diş teli tüm bu avantajları nedeniyle ortodontik tedavide kullanımları gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.

3-Seramik braketler
Estetik görünümlü seramik braketler şeffaf diş teli olarak bilinmektedir. Seramik diş telleri tedavi boyunca daha estetik bir görüntü sağlarlar. Hassas olduklarından bakımına daha fazla dikkat etmek gerekmektedir. Şeffaf diş teli takılan hastlarımızın ağız bakımları iyi olduğu sürece diş teli tedavisi gördüğü çoğu zaman anlaşılmaz. Şeffaf diş teli tekniğinde görüntü daha iyi olmasına karşın bazı dezavantajlar da vardır. Bunların en başında metal tellere kıyasla tedavinin daha yavaş ilerlemesidir. Bu durumun temel nedeni ise metal braketlere göre sürtünmenin fazla olması ve bunun diş hareketini yavaşlatmasıdır. Diğer bir dezavantajı ise metal braketlere göre daha maliyetli olmasıdır. Hastlarımızın tedaviye karar vermeden önce muayene olup şeffaf diş telinin uygun olup olmadığı konusunda bilgi almasında fayda vardır.

Şeffaf Plak Tedavisi (Invisalign)

Şeffaf plak tedavisi (invisalign) nedir?

Şeffaf Plak ile Ortodontik Tedavi; şeffaf plaklar, yaklaşık geçmişi 20 yıla dayanan güvenilir bir tedavi yöntemidir. Şeffaf plaklar dışarıdan bakıldığında fark edilemezler. En yakınlarınız bile (arkadaşlarınız, aileniz ) fark etmekte zorlanacaklardır. İstenildiği zaman takıp çıkarma imkanı bulunmaktadır. Ağrısız tedavi yöntemidir. Metal tellerinde sıkça karşılaşılan ağrı, sızı ve acı hisleri ile kesinlikle karşılaşılmaz.

Şeffaf Plaklarla metal veya şeffaf diş teli gibi estetiksel bir kaygı yaşanmaz. Aile, iş ve sosyal yaşantınıza hiçbir kaygı duymadan devam edebilirsiniz. Özellikle çocukların ve gençlerin diş çarpıklığı tedavilerinde yaşadıkları psikolojik sorunların önüne geçmektedir.

Dişlerin üzerini kaplayan plak tabakası sayesinde ağızda ortodontik müdahaleler yapılır. Şeffaf plaklar kolayca çıkarılıp takılabilen, yumuşak yapısıyla kullanımı kolay bir tedavi aygıtı olup tamamen şeffaf yapısıyla da oldukça estetik bir tedavi aracıdır.

Daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız invisalign linkine tıklayabilirsiniz.

Lingual Ortodontik Tedavi

Lingual (içten teller) ortodontik tedavi nedir?

Halk arasında görünmez diş teli, içerden diş teli veya gizli diş teli olarak bilinen, talebin her geçen gün arttığı lingual ortodonti tedavisi dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmek için kullanılan braket ve tellerin dişlerin dudak tarafındaki ön yüzeyleri yerine, dil tarafındaki arka yüzeylerine yerleştirildiği tekniktir. Bu tekniğin en önemli avantajı hiç görünmemesidir. Günümüzde kişiye özel olarak üretilen lingual apareyler mevcuttur. Kişiye özel yapısı sayesinde diğer lingual tedavi yöntemlerinin aksine tedavi sonuçları çok başarılıdır.

Her vaka lingual (içten teller) ortodontik tedavi için uygun mudur?

1970’li yılların sonlarında kullanılmaya başlanan lingual tedavi gelişen laboratuar teknikleri, klinik uygulamalardaki teknolojik ilerlemeler ve değişik braket ile yapıştırıcıların üretilmesi sonucu yıllar içinde gelişerek günümüzde son hale gelmiştir. Bu teknik üzerinde uzmanlaşmış yeterli bilgi ve klinik tecrübeye sahip ortodontistler tarafından yapılacak lingual ortodontik tedavi ile dışarıdan geleneksel metal tellerle olduğu gibi her çeşit vakayı tedavi etmek mümkündür.

Lingual (içten teller) ortodontik tedavide kullanılan braketler daha fazla mı rahatsız eder?

Günümüzde kullanılan lingual braketler yani görünmeyen diş telleri, ilk kullanılan braketlere göre yaklaşık %40-%50 oranında daha küçüktür. Bu sebepten dolayı lingual ortodontik tedavide hasta rahatsızlıkları azalmış, bu apareylere adaptasyon dönemi kısalmıştır. Ancak lingual braketler ve lingual diş teli bulundukları konum sebebiyle tedavi başında hastalara biraz daha fazla rahatsızlık verebilmektedir.

Lingual (içten teller) ortodontik tedavi sırasında ne tür sıkıntılar görülür?

Lingual braketlerin uygulanmasını takiben ağız içerisinde tükürük salgılanmasında bir artış meydana gelir. Söz konusu bu durum yaklaşık 48 saat içerisinde geçer. Lingual braketlere bağlı olarak dilde tahrişler meydana gelebilir. Bu durumun iyileşmesi ortalama 1 haftayı bulmaktadır. Bazı vakalarda ise hasta ağzını kapattığında alt dişler üst ön dişlere yerleştirilen braketlere değmekte ve bu sebepten dolayı yan bölgelerde bir açıklık meydana gelmektedir. Söz konusu bu rahatsızlık kademeli olarak düzelmekte ve yaklaşık olarak 3- 4 hafta içerisinde tamamen ortadan kalkmaktadır.

Lingual (içten teller) ortodontik tedavi sırasında konuşma bozulur mu?

Günümüzde kullanılan görünmeyen tellerin boyutlarının küçük olması hastalarda meydana gelen konuşma problemlerini de büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır. Hastalarda tükrük seviyesinin normale dönmesi, dildeki tahrişlerin geçmesi ve ağız içerisinde yan bölgelerde meydana gelen açıklıkların kapanması ile birlikte konuşma kademeli olarak hızlı bir şekilde düzelmekte ve ortalama 2- 4 hafta arasında normale dönmektedir.

Lingual (içten teller) ortodontik tedavide braketlere alışmak daha mı zordur?

Evet, lingual braketlere olan alışma süresi biraz daha uzundur. Dişlerin dış yüzlerine yapıştırılan metal braketlere alışma süresi ortalama 1 hafta civarında iken lingual teknikte bu süre 2-3 haftayı bulabilmekte ancak hastalar en fazla 4 hafta sonraki 2. randevularına lingual braketlerine tamamen alışmış olarak gelmektedirler.

Lingual (içten teller) ortodontik tedavide toplam tedavi süresi fark eder mi?

Günümüzde gelişen laboratuar teknikleri ve klinik uygulamalardaki teknolojik ilerlemeler sayesinde lingual teknik ile ilgili tüm sorunlar çözümlenmiştir. Bu sebepten dolayı bu teknik üzerinde uzmanlaşmış, yeterli bilgi ve klinik tecrübeye sahip ortodontistler tarafından yapılacak lingual tedaviler ile dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan braketlerle yapılan labial tedaviler arasında tedavi süresi açısından bir fark yoktur.

Lingual (içten teller) ortodontik tedavi sosyal hayatı olumsuz etkiler mi?

Birçok tanınmış kişi tarafından da tercih edilen lingual tedavi ile hastalar bir taraftan dişlerindeki düzelmeleri izlerken diğer yandan özgürce gülümseyebilmektedir. Mesleklerini rahatlıkla yürütebilmektedirler. Lingual tel ve lingual braketler sayesinde yetişkinler için diş teli artık estetik açıdan bir sorun olmaktan çıkmıştır. Bu durum hastaların sosyal hayatlarını olumlu yönde etkilemektedir.

Lingual (içten teller) ortodontik tedavide ağız bakımı zor mudur?

Başlangıçta evet ancak ilerleyen günlerde hastaların fırçalama tekniklerine alışması, ayrıca ara yüz fırçaları ve ağız suları kullanımı ile bu braketlerin temizliğinde bir sorun yaşanmamaktadır.

Lingual (içten teller) ortodontik tedavi pahalı mıdır?

Lingual tedavi laboratuar aşaması gerektirmesi ve kullanılan braketlerin daha maliyetli olması sebebiyle geleneksel metal teller ile karşılaştırıldığında daha pahalı bir tedavidir.

Lingual (içten teller) ortodontik tedavide incognito tekniği nedir?

Incognito lingual teknikte dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan bir braket ve tel çeşididir. Günümüzde ‘incognito lingual’, ‘incognito lingual tedavi’, ‘incognito lingual teknik’, ‘incognito lingual ortodonti’ ‘incognito braket’, ‘incognito tel’ adları altında yanlış terminolojiler kullanılarak ‘lingual teknik’ ve ‘incognito teknik’ şeklinde bir ayrım yapılmaya çalışılmaktadır. Söz konusu bu durum doğru değildir. Incognito, lingual teknikten farklı, bu teknikten üstün veya bu tekniğe alternatif bir teknik değildir. Incognito braketler ve incognito teller aynen kendisine renk dışında çok benzeyen braketler gibi lingual tedavide kullanılan bir braket çeşididir.

İskeletsel Ortodontik Tedavi ve Ortognatik Cerrahi

İskeletsel ortodontik tedavi nedir?

Henüz süt dişleri ağızdayken, iskeletsel problemlere müdahale etmemizi sağlayan çeşitli tedavi methodlarıdır. Diş yaşı ile kişinin kronolojik yaşı birbirini tutmayabilir. Yani, her çocuğun diş sürme zamanlaması değişkenlik gösterebilir. Ancak, bu sürme zamanlamasının da düzenli şekilde kontrol edilmesi gereklidir. Süt dişlerinin düşmeye başlayıp yerine sürekli dişler gelmeye başladığında ortodonti muayenesi bu noktada çok yararlı olacaktır. Bu sebeplerden dolayı, her çocuk 7 yaşından itibaren ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Türk Ortodonti Derneği de bu konuyu önemle vurgulamaktadır. Zamanında düşmeyen süt dişleri veya zamanından çok daha erken düşen süt dişleri ileride çocuğun ortodontik problem yaşamasına sebep olacaktır.

Kliniğimizde en sevdiğimiz ve sıklıkla yaptığımız tedavi erken dönem ortodontik tedavidir. Küçük yaşlarda çok ufak dokunuşlarla çocukların büyümesini kontrol etmek, doğru büyüme yönüne doğru yöneltmek ve sağlıklı bir ağız- diş- çene- eklem ve postüre sahip olmalarını sağlamak bizi de çok motive etmektedir. Unutulmamalıdır ki büyüme gelişim çağının başında ayak tabanından çenelere kadar tüm duruş ve fonksiyon düzgün değerlendirilmezse çocuklarda skolyoz, kifoz gibi omurga problemleri meydana gelmektedir. Alt ve üst çenelerin konumları tüm bu iskeletsel ve kas yapısıyla uyumlu çalıştığı için çocuklardaki dangesizlikler erken yaşta tespit edilmelidir.

Ortognatik cerrahi nedir?

Ortognati kelimesi ortodonti ve çene anlamına gelen gnati kelimelerinin birleşimi ile oluşmuş bir kelimedir. Yani ortognatik cerrahi tedavisi genel olarak ortodontiyi ve çene cerrahisini kapsamaktadır. Ortodontik tedavi sırasında dişler içinde bulundukları çenelerin kemiği içinde hareket ettirilebilirler. Dişleri kemik dışına ittirmek ise dişeti problemlerine ve diş sağlığının kötü etkilenmesine sebep olmaktadır. Büyüme gelişim çağındaki bireylerde çene ortopedisi ile dişleri ve kemik yapıları belli sınırlar içinde doğru konumlarına almak mümkün iken, erişkin hastalarda dişlerin alt yapısını oluşturan kemik yapıdan kaynaklanan sorunların tedavisi yalnızca ortodontik tedavi ile yapılamamaktadır. Yani, yetişkin bir bireyde üst ve alt çene kemiklerinin birbirlerine veya kafatasının diğer yapılarına göre uyum, büyüklük ve simetri problemleri varsa, bu problemleri sadece ortodontik diş hareketleri ile çözmek mümkün değildir. Bu tip sorunların tedavisi, hatalı konumda olan kemiklere cerrahi müdahale ile yapılır. Ortodonti ve çene cerrahisinin beraber uygulandığı bu tip tedavilere ortognatik cerrahi tedavisi adı verilir.

Randevu Talep Formu