Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı Antalya

Gülüş tasarımı nedir?

Duruş ve gülüş esnasında diş, dudak ve çene pozisyonunun kişinin ağız ve çene yapısına, yüz hatlarına göre estetize edilmesi işlemine gülüş tasarımı adı verilmektedir. Estetik diş hekimliğinin ana branşı olan gülüş tasarımında tek tip bir tedavi biçimi yoktur. Kişinin ihtiyaçlarına göre farklı disiplinlerin uygulanması gerekmektedir. Eksik diş var ise implant veya köprü tedavisi ile tamamlanması, çarpık dişlerin ortodontik tedavi ile düzeltilmesi, diş eti çekilmesi gibi sorunların periodontolog tarafından tedavi edilmesi vb. birçok farklı müdahale gerekebilir. Ancak gülüş tasarımında tüm süreç en başından planlanır ve hatta birazdan bahsedeceğimiz “dijital diş hekimliği” teknolojileri ile sürecin başında tedavinin sonucu hastaya demo görsel olarak gösterilebilir.

Gülüş tasarımında hangi işlemler uygulanır, süreç nasıl ilerler?

Hastanın ihtiyaçlarını doğru belirlemek ve ona en uygun tedavi planını tüm disiplinlerin çalışma alanını da düşünerek ortaya koymak diş hekiminin görevidir. Başta ağız ve diş sağlığınızın mevcut durumunu tanılamak ve “sağlık” açısından ihtiyaçlarınızı gidermek, ardından ise gülümsediğiniz, dudaklarınızın tam ve yarım açık olduğu, tamamen kapalı olduğu duruşlarınızın yüzünüze ve karşınızdaki insanlara vermek istediğiniz mesaja göre estetik bir kalıba sokulması gerekmektedir. Yani öncelik sizin sağlığınızdır. Ardından kişisel estetik taleplerinize göre gülüş tasarımı planlaması yapılacaktır. Yaygın olarak uygulanan estetik diş hekimliği işlemleri şunlardır:

  • Gülüş hattının belirlenmesi ve diş uzunluklarına müdahale
  • Ayrık dişler için ortodontik veya bonding uygulamaları
  • Diş eti çekilmesi veya hastalıkları için periodontoloji tedavileri
  • Diş renginde istenilen seviyeye ulaşmak için beyazlatma işlemi
  • Porselen, lamine veya zirkonyum diş kaplama uygulamalar
  • Çarpık dişler için ortodontik uygulamalar
  • Çürük veya kırık dişler için endodonti tedavisi ve estetik dolgu uygulaması
  • ihtiyaç ve isteklerinize göre diğer tedavi ve uygulamalar

Gülüş tasarımında tedavi aşamaları nelerdir?

Yarını yeni bir gülümsemeyle karşılamaya karar verdiğinizde önce mevcut durumunuzun anlaşılması ve buna göre planlama yapılması gerekmektedir. Yazıda birçok defa bahsettiğimiz dijital diş hekimliği teknolojileri sayesinde ağız ve diş yapınızın 3 boyutlu modellemesi dijital olarak oluşturulacak ve diş sağlığınızı etkileyecek olumsuz durumlar tespit edilecektir.

Gülüş tasarımını üç ana süreçte inceleyeceğiz; mevcut durumun incelenmesi ve planlama, tedavi uygulamaları ve mock-up, son olarak ise kalıcı işlemlerin uygulanması ve kontroller.

Aşama 1: Tarama ve Planlama

  • 3D ağız içi tarama ile mevcut durum dijital ortama aktarılır.
  • Farklı duruş ve açılardan gülümseyişinizin ve dudak pozisyonlarınızın fotoğraflanması ile mevcut gülüşünüz incelenir.
  • Multidisipliner bir şekilde uygulamaların planlanır ve hasta bilgilendirilir.
  • Planlanan tasarımın dijital olarak hastaya gösterilir ve birlikte incelenir. Bu aşamada gülüş tasarımı yaptırmak isteyen kişi henüz hiçbir işlem yapılmamışken gülüşünün son halini demo olarak görebilmektedir.

Aşama 2: Tedavi ve Mock-up Uygulaması

  • Çürük dişlere müdahale
  • Dolgu ve kanal tedavilerinin uygulanması
  • Ortodontik tedavilerin uygulanması
  • Diş eti tedavilerinin uygulanması
  • 3D ağız içi tarama ile dijital diş ölçülerinin alınması
  • Mock-up (geçici) dişlerin takılması

Aşama 3: Kalıcı Uygulamalar ve Sonuç

  • Hastanın dijital diş ölçülerine göre üretilen zirkonyum, lamine, porselen vb. diş kaplamalarının “önce” prova edilmesi ve hastaya gösterilmesi.
  • Hasta provayı onayladığında kalıcı uygulamaların tamamlanması
  • Gülüş tasarımı sonrasında ağız ve diş bakımı ile ilgili detaylı şekilde hastanın bilgilendirilmesi

Gülüş tasarımı süreci hastanın özel bir durumu yok ise genellikle bu üç ana aşamada tamamlanır. Yani hasta üç defa randevu sonucunda yeni gülümsemesine kavuşur ve yeni bir hayata merhaba diyebilir.

Dijital diş hekimliği ve cad/cam nedir?

CAD / CAM, bilgisayar destekli dizayn ve bilgisayar destekli üretim anlamına gelmektedir.

Bu teknoloji sayesinde dijital diş hekimliği çağı başlamıştır. Yazılımlar ve materyaller her geçen gün daha da gelişerek yapılan protezlerin çeşitliliğini artırmaktadır.

Klasik ölçü teknikleri ile ağızda alınan ölçüler laboratuvar ortamında dijitalize edilerek dizayn ve üretim yapılabilmesinin yanında ağızda kullanılabilen dijital tarayıcı sistemleri ile alınan ölçüler de aktarma hataları içermediği için, hatasız ve hızlı üretimlere imkân vermektedirler.

Gelişen yeni yazılımlar ve materyaller ile dijital üretilebilen protezlerde, üretim süresi hızlandığı gibi hata payları da azalarak daha konforlu ve daha estetik dişlerin yapılabilmesi mümkün olabilmektedir.
CAD / CAM sistemi ile tedaviler çok fazla seansa bölünmeden, protez özelliğine göre kısa sürelerde hızlı bir şekilde tamamlanabilmektedir.

Bulantı refleksine yol açan macun / hamur kıvamında maddeler yerine, ağız içi tarayıcı kameralar ile diş ölçüsü alınabilmesi mide refleksi sebebi ile ölçü aldırmakta zorlanan kişilere önemli bir kolaylık sağlamaktadır.

Dijital gülüş tasarımında provanın uygulanamayacağı durumlar nelerdir?

Dişlerin bir veya birkaçının, olması gereken pozisyondan çok önde/dışarıda olduğu durumlarda, o dişin pozisyonunu değiştirmeden bir prova yapılması sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle bu tür dişler ideal tasarımın %100 doğrulukla prova edilmesini engelleyebilir. Ancak karar aşamasında bu durum hekim ve hasta tarafından göz önünde bulundurularak planlama yapılır.

Dijital gülüş tasarımında değişiklik yaptırabilir miyim?

Prova seansının temel amacı; kişinin gülüş tasarımını onaylayarak kabul etmesi, onaylamadığı noktaları ifade etmesi ve bu noktaların istenen şekilde değiştirilerek düzeltilmesidir. Küçük değişiklikler aynı seans içinde yapılabilirken (tek bir dişin uzunluğunun artırılması/azaltılması gibi) daha büyük değişiklikler için seansın yeni bir randevuda tekrarlanması gerekebilmektedir.

Tedavi bittiğinde dijital gülüş tasarımında gösterilen gülüşün aynısı yapılır mı?

Prova seansında kullanılan materyal hem dayanıklılık hem de görünüm açısından yeterli değildir ve kısa sürede prova amaçlı olarak üretilip kullanılır. Ancak tedavi sonunda hazırlanacak nihai dişler dayanıklı materyaller kullanılarak, özel yöntemlerle laboratuvar koşullarında üretilir. Bu nedenle dayanıklı ve estetik materyaller ile hazırlanan nihai gülüşünüz çok daha estetik bir görünümdedir.

Randevu Talep Formu