Estetik dolgu nedir?
Estetik dolgu, dişlerde kompozit malzeme ile kişinin diş rengine sahip dolgu malzemesi kullanılarak daha doğal ve estetik bir gülüş tasarımı elde edilmesidir. Kompozit dolgu halojen ışıkla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanır.
Estetik dolgu uygulamaları neden tercih edilir?
Yapılan dolguların şekil ve renk olarak doğal diş formunda olması, dolgu sınırlarının belli olmaması, kişinin dolguyu kendi dişinden ayırt edememesi asıl hedef olup hastalar tarafından tercih edilir.
Estetik dolgular dayanıklı mıdır, dişleri korur mu?
Önceki yıllarda metal dolguların daha dayanıklı ve fonksiyonel olduğuna inanılmasına rağmen gelişen teknolojiyle birlikte malzeme içeriği sağlamlaştırılmış, metal dolgulardan çok daha uzun ömürlü, estetik ve sağlıklı bir yapıya geçilmiştir. Doğal dişlerimizin sertliğine daha yakın olduğundan ve dişlere kimyasal olarak bağlandığından dişteki muhtemel kırılmalara karşı daha koruyucudur.
Estetik dolguların ömrü ne kadardır?
Rutin ağız bakımıyla birlikte estetik dolgularda deformasyon oluşmaz, dolgularda aralanma veya sızdırma olmaz. 6 ay‘lık kontrollerinizde estetik dolgularınızın bakımı yapılır, cilaları yenilenir ve çok daha uzun ömürlü kalmaları sağlanır. Kısaca dolgunun ömrü, kişinin ağız bakımıyla bağlantılıdır.
Estetik dolguları zamanla değiştirmek gerekli midir?
Hayır, dişlerinizin rutin bakımı yapıldığı müddetçe dişte tespit edilen bir çürüme yoksa estetik dolguyu değiştirmek gerekmez.
Siyah (amalgam) dolgularımı estetik dolgularla değiştirebilir miyim?
Amalgam dolgularınızı tek seansta estetik dolgular ile değiştirtebilirsiniz.
Estetik dolgu mu yoksa porselen kaplama mı yaptırmalıyım?
Mümkün olduğunca dişin doğal yapısının korunmasından yanayız. Büyük çürümeler veya kırılmalar nedeniyle dayanıksız kalan dişlerin öncelikli olarak estetik dolguyla ne derece sağlamlaştırılabileceği değerlendirilir. Kompozit teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, eskiden porselen kaplama yapılması gereken çoğu dişin günümüzde uzun yıllar sadece dolguyla devamlılığı sağlanır.
İnley-Onley Dolgular
Porselen inley-onley dolgular nedir?
Fazla diş dokusu kayıplarında hem estetik hem de oluşan çiğneme kuvvetleri karşısında diş bütünlüğünü koruyup aşınmadan kalan, kişiye özel full porselen dolgulardır. Genelikle arka dişlerde kullanılır.
Porselen inley ve onley dolgular arasındaki fark nedir?
Porselen inley dolgu dişlerin çiğneme bölgesindeki tepelerin iç kısmı için yapılan özel dolgu iken, porselen onley dolgu ise bu diş tepelerinide içine dahil eden daha büyük porselen dolgulardır.
Porselen inley-onley dolguların içeriği nedir?
İnley ve onleyler seramik veya fiberle güçlendirilmiş kompozitten yapılır.
Porselen inley-onley dolgular kaç seansta yapılır, tedavi süreci nasıldır?
Porselen inley-onley dolgu iki seansta yapılan dolgulardır. Öncelikle dişlerde mevcut çürük temizlenip, dolgu için özel kavite hazırlanır. Daha sonrasında diş hekimi tarafından özel ölçü teknikleriyle dişten ölçü alınıp, porselen renk skalasından hastanın dişlerine göre renk seçilip, laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda hazırlanan porselen dolgu, ikinci seansta ağızda, tükürükten izole olan alana özel materyallerle dişe yapıştırılır. Diş hekimi tarafından son cilası yapılarak işlem son bulur.
Porselen inley-onley dolgular hangi durumlarda tercih edilir?
Porselen inley-onley dolgu özellikle kanal tedavisi görmüş, suyunu kaybetmiş, kırılganlığı artmış dişlerde diş bütünlüğünü korumak adına porselen kuronlara alternatif seçenek olarak kullanılmaktadır. Bir diğer kullanım alanı madde kaybı çok olan dişlerde hem estetik hemde daha ideal diş kontağı ilişkisi sağlamak adına kompozit dolgular alternatif olarak kullanılmaktadır. Ayrıca fazla aşınmış dişlerde dikey boyut artırılmasında da kullanılmaktadır.
Porselen inley-onley dolguların kompozit dolgulara göre avantajları nelerdir?
Porselen inley-oley dolgular kompozit dolgulara göre renklenme durumu olmadığından daha estetiktirler. Ayrıca kenar uyumu, özel laboratuvarda işlendiğinden daha iyidir. Büyük restorasyonlarda daha başarılıdır. Ayrıca kenar uyumunun iyi olması, restorasyonla diş birleşim alanlarında sızdırmanın olmamasını sağladığından, kalan diş sert dokusunda kompozit dolgulara göre çürük riski daha azdır.
Porselen inley-onley dolguların ömrü ne kadardır?
İnley ya da onley dolgunun ömrü bulunduğu dişin durumuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın ağız hijyenine ne derece dikkat ettiğine ve düzenli diş hekimi kontrollerine bağlıdır. Genellikle onlarca yıl sağlıklı biçimde görevlerini sürdürürler.
Porselen inley-onley dolgularda günlük hayatta dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
İnley ve onleylerin bakımı için sadece diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi ziyaretlerini içeren düzenli ağız bakımı gerekmektedir.
Randevu Talep Formu