Diş İmplantı

Diş İmplantı Antalya

İmplant nedir?

İmplant, diş eksiklerinin giderilmesi amacıyla çene kemiği içine yerleştirilen ve diş kökünü taklit eden, titanyum içerikli vida benzeri yapılardır. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar üzerine porselen dişler yapıştırılarak ya da vidalanarak eksik dişler tamamlanmaktadır. Biz Global Dental Center olarak daha sağlıklı ve uzun ömürlü olması nedeniyle porselen dişleri implantlara vidalayarak sabitlemeyi tercih ediyoruz.

İmplant uygulamasının yararları nelerdir?

İmplant sayesinde sağlam komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan eksik dişler yerine konulabilir.
Hiç dişi olmayan ya da yeterli sayıda destek dişi bulunmayan hastalarda takıp çıkarılan protez yerine çıkmayan sabit protezlerin yapılması, dental implantlar sayesinde mümkündür. Hareketli protez kullanan ama kemik yetersizliğinden dolayı protezi tutmayan hastalarda implant yerleştirilip proteze bağlanarak implant tutuculuğu artırılabilir.

İmplant yaptırmak isteyen kişi ne yapmalıdır?

Diş hekimi muayenesi ilk aşamadır. Sonrasında alınan röntgen ve analizler ile tedavi planları üzerinde konuşulur. Öncesinde eğer bir diş eti probleminiz varsa veya çekilecek dişleriniz varsa onlar ile başlanabilir. İnternet üzerinden alacağınız bilgilere kıyasla bu analizler çok daha doğru sonuçlar verir. Tedavi planlandıktan sonra hekiminizin önerilerine uymalı, ağız bakımınızı en üst seviyeye çıkarmalısınız.

Hastaya uygun tedavinin belirlenmesinde; kişinin tedavi ilgili beklentisi ve ekonomik durumu önemlidir. Son dönemde implant fiyatlarının da artması ile alt üst tamamen dişsiz hastalarda tam sabit protez için yüksek maliyetler ortaya çıkmaktadır. Alternatif çözümlerden İmplant üstü özel protezler başlıklarından (locater, ball, hassas tutuculu protezler) yararlanılabilir.

İmplant tedavisinde ilk muayenede ne yapılır?

İlk muayenede gerekli klinik ve radyografik muayeneler ağız diş ve çene cerrahları tarafından yapılarak hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir ve ağız içi muayenesi yapılır. Hastanın tedaviden beklentileri ve radyografik görüntüler ile mevcut kemiğin implant için uygunluğu değerlendirilir. Bu radyografi üzerinden milimetrik ölçümler yapılarak hangi uzunluk ve çapta implant uygulanacağına karar verilir. Estetik değerlendirmeler yapılarak hastaya en uygun üst yapı seçimi gerçekleştirilir.

İmplant nasıl yapılır?

Genellikle implant işlemi sırasında ağrı hissedileceği korkusu birçok kişide bu tedaviden korkmaya, yaptırmama kararına neden olmaktadır.

Cerrahi işlemde amaç çene kemiğine implant için bir yuva oluşturulması ve vidanın bu alana yerleştirilmesidir.

İmplant uygulaması sırasında hastanın özel bir isteği veya durumu yoksa lokal anestezi ile sadece yapılacak bölgenin uyuşturulması yeterlidir. Hasta tercihine göre sedasyon, ya da genel anestezi altında da uygulama yapılabilmektedir. Normalde diş çekimi için yaptığımız anestezi miktarı bize yeterli olmaktadır.

Basit olarak anlatmak gerekirse ileri cerrahi gerektirmeyen operasyonlarda ilk olarak bölge diş eti hassas bir şekilde kaldırılır, frezler ile kemikte uygun çap ve boyda alan oluşturulur ve o alana implant yerleştirilir. Hemen yükleme dediğimiz, direk diş tatbik edilebilir veya diş eti kapatılır. Kendinden eriyen dikişler veya ipek dikişler kullanılır. Hemen yükleme yapılabilecek durumlar vardır ancak her vaka için uygun değildir.

Operasyondan sonra hekimin önerilerine dikkatle uyulmalıdır. Buz uygulama, gerekli ilaçlar, yeme içme konusunda hassas olunmalıdır. Daha sonrasında kişi ağız hijyenine çok özen göstermelidir.

Beklenmesi planlanan vakalarda yaklaşık 2-3 ay gibi bir süreç sonunda basit bir işlem ile implantın üstü açılır, ölçü alınır, provalar yapılır ve tedavi bitirilir. Beklememizin nedeni osteointegrasyon yani implantın çene kemiği ile kaynaması, yüzeyinin kemik dokusu ile dolmasıdır.

Normal bir diş çekimiyle ilgili risklerin olduğu gibi implantta da buna benzer riskler vardır. Bu riskler minimum seviyeye indirilmesi için detaylı bir analiz ve planlama yapılmalıdır. Standart panoramik röntgenler; implant cerrahisi için birçok durumda yeterli olmamaktadır.

Yerleştirilen implantın amacı; üzerine gelecek fonksiyonel ve estetik dişler için kök yapısı oluşturmaktır.

İmplant uygulaması ne kadar sürer?

Süre bazı faktörlere göre değişir. Planlanan sayı, bölgedeki kemiğin durumu, hastanın ağız açıklığı miktarı önemli kıstaslardır. İleri cerrahi gerekmeyen uygulamalar 20 dk gibi sürelerde cerrahi işlem tamamlanabilir. Çoğu implant işlemi azı dişlerine uygulanan kanal tedavisine göre daha az yorucudur.

İmplant yapılmadan önce ve yaptırdıktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?

  • Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler ile benzerdir. Uygulayan hekiminiz tarafından farklı önlemler de eklenebilir.
  • Cerrahinden bir gün önce hekiminiz tarafından reçete edilen antibiyotiğe başlamanız önerilir.
  • Karnınız tok bir şekilde gelin.
  • İşlem bölgesine yerleştirilen tampon 30 dakika boyunca ısırın.
  • Buz uygulaması şişlik oluşmaması için önemlidir. Bölgeye 10 dakika tutup 10 dakika çekerek uygulanır. Sürekli buz uygulanırsa buz yanığı oluşabilir ve tavsiye edilmez.
  • Yaklaşık 1 saat sonra bir ağrı kesici alın. Antibiyotiğin rutin saatini aksatmadan kullanın.
  • Gece yüksek yastıkta yatın.
  • 1 gün boyunca sert bir şekilde tükürmeyin, gargara yapmayın.
  • Anestezi etkisi geçene kadar gıda tüketmeyin.
  • Fırçalama yapmak için çok yumuşak uçlu fırçalardan tercih edin. İlk 10 saat fırçalamayın.
  • Kendinden rezorbe olan dikişlerden uygulanmamışsa 7-10 gün sonra dikişlerinizi aldırın.

İmplantın iyileşmesi ne kadar sürer?

Uygulanan bölgedeki diş eti iyileşmesi hızlıdır. Dikişler ile birbirine yaklaştırılan doku 7-10 günlük süre sonunda kaynamış olur. Bu iyileşme hızında sizin ağız hijyeniniz ve bakımınız, önerilere dikkat etmeniz önemlidir.

Buz uygulamasındaki hassasiyete göre implant sonrası hafif şişlik görülebilir. Bu bir problem değildir.

İmplant sonrası birkaç gün biraz ağrı, sızlama olabilir. Reçete edilen ağrı kesiciler yeterli olacaktır.

İmplantların üzerine kalıcı dişlerin yapılabilmesi için implantın çene kemiği ile tam birleşmesi beklenmektedir. Yapılan implantın kemikle kaynama süreci yani osteointegrasyon süresi kişiden kişiye değişmekte, yaklaşık 3-5 aydır. Çene kemiğinin yumuşak olması, çene kemiğine yapılan kemik tozu ilavesi gibi durumlarda bu süre 5-6 aya kadar uzayabilmektedir.

İmplantlar yapıldıktan sonra nihai dişler ne zaman yapılır?

Gelişen yüzey yapıları sayesinde implant uygulamasından hemen sonra üzerine diş yerleştirilebilir. Fakat burada yüzey yapısı, çekilen bölgenin durumu, kemik yapısı, hastanın çiğneme alışkanlıkları gibi çok fazla faktör vardır. Uygun şartlar oluştuğunda başarılı bir seçenektir.

Diğer klasik metodda ise implant yerleştirmesini takiben 3-6 ay beklenir. Bu süreçten implant diş eti altındadır ve normal günlük hayata devam edilir. Tüm dişsiz hastalarda geçici protezler tatbik edilebilir. Bekleme süresinden sonra implantların üzeri açılır ve ölçü aşamaları sonrası dişler yerlerine yerleştirilir.

İmplantın yapıldığı gün hemen üstündeki dişin takılması (1 günde implant diş) mümkün müdür, hangi durumlarda yapılabilir?

Klasik implant uygulamalarında çekim sonrası oluşan boşluğu kemiğin kapatmasını uzun süre bekleme gerekliliği vardır. Modern implantoloji ise bize çekim sonrası hemen (immediat) implant uygulama ve büyük oranda, üzerine hemen sabit dişi takma imkânı vermektedir.

Çekim sonrasında implant uygulamadan beklemenin sebebi, iltihap dokularının implant yüzeyine bulaşması ve yeterli kemik oluşumunun olamaması ihtimalleridir fakat yapılan çalışmalar, doğru teknikler uygulandığı takdirde hemen implant uygulamanın doğru sonuçlar ortaya çıkardığını bize göstermiştir. Bu konuda çok sayıda literatür çalışması bu görüşü desteklemektedir. Çekim sonrası veya daha önce çekilmiş ve iyileşmiş kemikler içerisine yapılan implantlar, belli bilimsel kemik entegrasyon torku değerlerine ulaştığında, bu implantların üzerine hemen sabit diş (Immediat Loading) yükleme işlemi yapılabilmektedir. Yine bu konuda da çok sayıda bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yani kısaca doğru planlama ve doğru uygulamalar ile dişleri çekilen kişilerin bir gün bile dişsiz kalmamaları mümkündür.

Yaşam pratiğinde bu işlemi aşağıdaki durumlarda çözüm olarak kullanabilmekteyiz.

1) Üst çenede tüm dişler çekilse bile veya zaten dişler önceden çekilmiş olup, tam dişsizlik varsa, duruma göre ortalama 6 implant planlayarak hemen sabit diş yapılabilmektedir.

Üst çenede sabit protez için minimum 4 implant uygulamak gerekmektedir. Çene kavisinin genişliğine, seçilen kalıcı dişin uygulama tekniğine ve kemik kalitesine göre implant sayısı 8’e kadar çıkarılabilmektedir.

2) Alt çenede tüm dişler çekilse bile veya zaten dişler önceden çekilmiş olup, tam dişsizlik varsa duruma göre ortalama 4 implant planlayarak hemen sabit diş yapılabilmektedir.

Çene kavisinin genişliğine, seçilen kalıcı dişin uygulama tekniğine ve kemik kalitesine göre implant sayısı 6’ya kadar çıkarılabilmektedir.

3) Her iki çenede de bir bölgede karşılıklı çiğneme yapılabilecek bir bölge varsa en az 3 implant uygulayarak hemen sabit diş yapılabilir.

4) Ön bölge (estetik alanda) diş eksilmesi durumlarında hemen sabit diş takılabilir. Bu durumda takılan sabit dişin karşı dişlerle temasından mutlaka kaçınılmalıdır.

İmplant başarısı nelere bağlıdır?

İmplant yerleştirilen bölgedeki kemik kalitesi oldukça önemlidir. Yerleştirilen implantın yüzey yapısı dolayısı ile implant markası da implant tedavisinin başarısında önemli rol oynar. Ayrıca hastanın genel sağlık durumu, sigara vs gibi kötü alışkanlıklarının olup olmaması başarıyı etkileyen faktörlerdendir. Bununla birlikte İmplant uygulaması yapacak hekimin bu konuda eğitimli ve deneyimli olmasına dikkat edilmelidir.

İmplant ameliyatı zor mudur? İmplant ameliyatı yapılırken ağrı hisseder miyim?

İmplant operasyonu sırasında implant yerleştirilecek bölge lokal anestezi ile tamamen uyuşturulur. Doğru doz ve uygulama ile implant yerleştirilmesi sırasında ağrı-acı olmaz, rahatsız edici hiçbir şey hissedilmez. Uyuşukluk geçtikten sonra hissedilen ağrı, ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilmektedir.

İmplant ameliyatından sonra ağrım olur mu?

Sonuçta uygulanan bir cerrahi işlemdir. Uygun, atravmatik bir cerrahi yapıldığında hafif sızlama, ağrı olabilir. Kullanacağınız ağrı kesici yeterli olacaktır. Ameliyattan antibiyotik son tablete kadar düzenli olarak kullanılmalıdır. İkinci günden sonra ağrı hissi olmazsa ağrı kesici ilaç almanıza gerek yoktur.

İmplant ameliyatından sonra yüzüm şişer mi?

İmplant operasyonu sonrasında oluşan ödem yani şişlik yapılan implant sayısına, çene kemiği tozu kullanımı gibi faktörlere göre değişir. 1-2 implant yerleştirilen çoğu hastada belli belirsiz şişlik olurken, çene kemiği tozu yerleştirilen veya çok sayıda implant yapılan hastada daha fazla ödem- şişlik beklenir. Yani bu durum yapılan operasyonun büyüklüğüne göre değişim gösterir. Operasyon sonrası 24 saat boyunca belli aralıklarda yapılan buz uygulaması şişliğin azaltılmasını sağlar.

İmplantı vücudun kabul etmeme riski var mıdır?

İmplantın üretildiği titanyum, en doku dostu yani, biyouyumlu maddelerden biridir. İmplantın vücut tarafından reddedilmesi oluşması doğru bir bilgi değildir. İmplant tedavisinde ortaya çıkan başarısızlıklar, implantın çene kemiği ile doğru birleşme-kaynaşma sağlanamaması veya sağlanan kaynaşmanın bozulması, implantın etrafındaki çene kemiğinin erimesi veya enfeksiyonu nedeniyle olur. Bu durum, hastanın genel iyileşme potansiyeline, hastanın ağız hijyenine, çene kemiğinin kalitesine, kullanılan implantın yüzey ve hammadde özelliklerine yani implantın markasına bağlı olarak gelişebilmektedir.

İmplant markası neden önemlidir?

İmplant tedavisinin amaçlarından biri yapay diş kökü yerine yerleştirilen implantların hastalarımıza ömür boyu hizmet etmesidir. Piyasada çok fazla marka implant mevcut ancak bu markaların hepsi maalesef aynı kaliteyi sağlamamaktadır. Piyasada yıllardır mevcut, kalitesini kanıtlamış dünya çapında başarılı olan implant markaları hem hastalar için en uygun markalardır hem de biz hekimler tarafından tercih edilmektedir. Gelişmiş teknolojiler ile üretilen, uzun dönemli çalışma ve araştırmaları bulunan köklü ve global implant markalarının, 30 yıl, 40 yıl hatta daha uzun dönemli çalışmaları mevcuttur. Bu çalışmalarda yapılan implantların yıllar sonra çene kemiği içindeki durumları değerlendirilmektedir, çene kemiği ile kaynaşma ilişkilerinin sağlam şekilde devam etmesi, implant çevresindeki kemiğin devamlılığı gibi faktörler incelenir. Uzun dönem çalışmalar sonucunda başarılı bulunan implant markaları hastalara çok çok uzun yıllar sorunsuz şekilde hizmet etmekte olduğu kanıtlanmıştır.
Bununla beraber köklü implant markaları, dünyanın her yerinde ulaşılabilirdir, ürünlerinde gelişebilecek herhangi bir sorunun arkasında dururlar ve garantisini karşılamaktadır. Global Dental Center’da, dünyanın her yerinde uzun yıllardır kullanılan, köklü implant markaları ile çalışmaktayız.

Garantili implant nedir?

Bazı implant markaları tarafından; implant ile ilgili bir sorun oluştuğu zaman yenisinin ücretsiz bir şekilde tatbik edileceği garanti edilir.

Diş çekimi ile aynı anda implant yapılır mı?

Uygun şartlar bulunduğu taktirde diş çekimi ile aynı anda implant yerleştirilmesi oldukça sık uygulanan bir tekniktir ve implant tedavisinin süresini kısaltır. Bu konuda uzman hekimlerimizin yaptığı muayene sonrası bu uygulamanın sizin için uygun olup olmadığının bilgisi verilecektir.

İmplant yapıldıktan sonra geçici diş yapılır mı? İmplant yapılırken dişsiz kalmak zorunda mıyım?

Günümüzde implant yerleştirildiği gün veya operasyonun ertesi günü hastalarımızı geçici sabit dişlere kavuşturabildiğimiz tedavi teknikleri mevcuttur. Tek diş eksiklikleri veya tam dişsiz çenelerin tedavisi için yerleştirilen implantların üzerine vidalanan geçici sabit dişler hastalarımızın hayat kalitelerini yükseltmekte, kalıcı dişler yapılana kadar hastaların beslenme ve estetik durumlarına katkı sağlamaktadır. Bu konuda uzman hekimlerimizin yaptığı muayene sonrası bu tekniklerin sizin için uygun olup olmadığının bilgisi tarafınıza verilecektir.

Eksik her diş için bir implant mı gereklidir?

Eksik her diş için 1 implant gerekmeyebilir, diş eksiği olan bölgenin uzunluğuna bağlı olarak iki veya daha fazla sayıda implant aralıklı yerleştirilir, üzerine köprü şeklinde protez yapılabilir. Yapılacak implant sayısı ancak tedaviyi yapacak hekimin klinik ve radyografik muayenesinden sonra belirlenmektedir.

Hareketli (damak şeklinde) protez kullanan hastalarda implant yapılabilir mi?

Tamamen dişsiz olan hastalar yeterli kemik hacminin bulunduğu durumlarda implantlar ile sabit dişlere kavuşabilir, takıp çıkarılan protezlerden kurtulabilir. Yeterli kemik hacmi olmayan hastalarda da kemik oluşturma işlemleri sonrasında sabit implant tedavisi yapılabilmektedir.

Özellikle alt çenede takıp çıkarmalı protez kullanımı oldukça zordur. Hastalar sürekli oynayan protezlerinden şikayetçidirler. Böyle durumlarda alt çeneye yerleştirilen 2-4 implant bu tür protezlerin oynama problemini ortadan kaldırır ve hareketli protez takan hastaların yaşam kalitesi iyileştirilmiş olur.

Üst çenede damak bölgesini kapattığı için mide bulantısı yaratan protezlerden kurtulup sabit dişler isteyen hastalar için implant tedavisi mükemmel bir seçenektir.

İmplant yapılacak bölgede yeterli kemik yoksa / kemik erimesi durumunda ne yapılabilir?

Sağlıklı bir protez yapılacak yeterli kemiğin çenede olmadığı tespit edilirse alt veya üst çenede farklı teknikler uygulanarak yeni kemik oluşumu yapılabilir (Bu tedaviler için çoğunlukla hazır üretilmiş kemik greftlerinden ve membranlardan (faydalanılır) ya da Fast & Fixed tekniği ile açılı implantlar uygulanarak doğru prostetik çözümler ile sağlıklı bir çiğneme sağlanabilir. Bu yöntemler implant yerleştirilmesi ile aynı anda uygulanabilir. Bazı durumlarda implant tedavisinden önce kemik artırma tedavisi yapılır, bölgedeki kemik kalitesi sağlandıktan sonra implant yerleştirilmesi tercih edilebilir.

Yeni kemik oluşturma teknikleri şunlardır:

1) Sinüs Lift Tekniği: Üst çenede arka bölgelerde kemik yok ise sinüs bölgesinde dikey yönde yeni kemik oluşumu sağlanabilir.

2) Split Osteotomi (Sandviç Tekniği): Yetersiz kemik kalınlıklarında, kemiği sandviç gibi açarak arasına implantın yerleştirildiği tekniktir.

3) Blok kemik oluşturma tekniği: Çenenin arka bölgesinden ya da kalçadan blok kemik alınarak eksik bölgeye yerleştirilerek uygulanır.

4) Box Tekniği: Yapay kemik materyalleri ve termoplastik kalıplama tekniği ile uygulanır.

Vücutta kemik erimesi varsa ağızda da kemik erimesi var anlamına mı gelir?

Vücuttaki kemik erimesi ile ağızdaki kemik erimesi farklı sağlık sorunlarıdır. Vücutta yüksek oranda kemik erimesi olsa bile ağızda çok iyi bir kemik olabildiği gibi vücutta çok iyi bir kemik olduğu halde ağızdaki kemik seviyesi yetersiz olabilir.

Dental implantlar uzun ömürlü müdür? İmplant düşer mi?

İmplant başarısında hekime bağlı ve hastaya bağlı faktörler vardır.

Hastaya iyi bir şekilde kullanacağı, ağız yapısına uygun bir implant ve üzerine protezi yerleştirmek hekimin görevidir.

Yapılan bu sonucu iyi bir ağız hijyeni ve bakımla desteklemek hastanın görevidir. 6 ayda bir gerçekleştirilecek diş hekimi kontrolleri önemlidir. Kesin bir şekilde ömür biçmek ne bir diş hekiminin ne de kimsenin yapabileceği bir şey değildir fakat ideal şartlar sağlandığında uzun yıllar ağızda başarılı bir şekilde bulunan çok fazla implant vardır.

Diş eti problemleri nedeniyle diş kayıpları görüldüğü gibi iyi bir bakım olmazsa diş etleri iltihaplanır ve implantın boyun bölgesindeki kemiği etkilemeye başlar. Eğer sürekli bu şekilde devam edilirse kayıp net bir sonuçtur.

İmplant tedavisi için yaş sınırı var mıdır?

Büyüme gelişimi tamamlanmış ve sağlık durumu elverişli olan her hastaya implant tedavisi yapılabilmektedir. Kemik gelişiminin tamamlandığı yaş kadınlarda ortalama 15-16, erkeklerde ise 17-18 yaşlarıdır. Bu yaşlardan sonra her yaşta implant tedavisi yapılabilmektedir. Yapılan çalışmalara ve araştırmalara göre yaşlılık implant tedavisinde bir risk oluşturmamaktadır. Bu yüzden implant uygulamasında bir üst yaş sınırı yoktur.

Her hastaya implant tedavisi uygulanabilir mi?

Kontrol altında olmayan önemli bir sistemik hastalığı olan, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde yapılması sakıncalıdır. Cerrahın implant yapılması ön görülen her hastanın sağlık geçmişini bilmesi bu sebep ile önemli bir husustur.

Sistemik hastalıklar implantın başarısını etkiler mi?

Sistemik hastalıkların olması implant tedavisinin planlanmasında ve uygulanmasında önemli rol oynar. Kemik metabolizmasını, dokularda yara iyileşmesini ve sonuçta implant tedavisinin başarısını etkileyen belli başlı sistemik hastalıklar vardır. Ayrıca, ilaçla veya diğer yöntemlerle tedavi edilen sistemik hastalıkların, implantları ve çevre dokuları etkileme potansiyelleri vardır.

İmplant tedavisini etkileyen sistemik hastalıklar nelerdir? bu hastalıklarda genel yaklaşım nasıldır?

1. Kardiyovasküler (Kalp ve Damar Kökenli) Hastalıklar

Kalp hastalıklarında özellikle kan sulandırıcı kullanımı takip edilmeli ve doğru anamnez alınarak gerekli durumlarda tedaviyi yürüten hekimle konsültasyon yapılmalıdır.’’

Hipertansiyon, ateroskleroz, vasküler stenoz, koroner arter hastalığı ve konjestif kalp yetmezliği gibi belirli hastalıkların; kan akımının baskılanmasına, oksijen yoğunluğunun azalmasına ve dokuların yetersiz beslenmesine neden olmasına rağmen implantın kemiğe entegre olmasına engel olmadığı ve sonuç olarak kardiyovasküler hastalıkların, implantların klinik başarısı üzerine negatif etkisinin olmadığı gözlenmiştir.

Yapılan çalışmalarda görülmüştür ki, konjestif kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında bu hastalıkların tedavisinde kullanılan Nifedipin (Adalat, Nidilat vb) gibi kalsiyum kanal blokerlerinin, hücre içerisine direkt kalsiyum girişini sağlayarak kemik erimesini azaltabileceğini kanıtlamışlardır. Aynı şekilde kalsiyum kanal blokerlarının doza bağlı olarak kemik erimesini (rezorpsiyonunu) %50’ye kadar azalttığını göstermişlerdir. Bu da bazı kalp ilaçlarının pozitif etki mekanizmasını göstermektedir.

2. Şeker Hastalığı (Diabetes Mellitus)

Şeker hastalarına bilimsel değerlerinin takibi yapılarak pek çok vakada implant uygulaması yapılabilmektedir. Kliniğimizde de geçmişi 14 yıla kadar dayanan ve takibi olan vakalarımız mevcuttur.’’

Eğer şeker hastası iseniz ve implant yaptırmak istiyorsanız, şu ana kadar elinizde bulunan tetkikler ve hekim görüşleriniz ile birlikte başvurmanız halinde detaylı incelemeniz ve gerektiği takdirde takibinizi yapan veya bu konuda yetkin başka bir hekimle konsültasyon yapılarak uygun bulunur ise diş tedavilerinizi yaptırmanız mümkün olabilecektir.

Şeker hastalığının göz, böbrek, beyin damarları, mikro ve makro damar rahatsızlıkları ve yara iyileşme bozukluğu gibi çeşitli sistemik komplikasyonları vardır. Ağızda ise, kuruluk, yaygın çürükler, mantar ve diş eti hastalığı oluşumu ile ilişkilidir.

Birden fazla sayıda implant yerleştirilen diyabetik hastaların implant başarısının araştırıldığı makalelerden elde edilen verilere göre; kontrol altındaki diyabet hastalarında implant kaybı oranının normal sınırlarda olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Kliniğimizde kontrol altındaki diyabet hastalarına yapılan implant tedavisi sonuçları da bu görüşü desteklemektedir.
Bu çalışmaların verilerine göre, implantların osseointegrasyonunu garanti altına almak ve yumuşak dokudaki iyileşmede gecikmeyi önlemek için, cerrahi öncesi ve sonrasında iyi bir glisemik kontrol idamesi gereklidir. Bunun için son 6 ile 8 haftadaki ortalama kan-glikoz konsantrasyonunu gösteren HbA1c testi yapılır. Çıkan sonuçların klinik kontrol ve anamnez ile değerlendirilmesi yapılarak implant uygulaması değerlendirilir.

3. Kortizon (Kortikosteroidler) Kullanan Kişilerde Diş Tedavisi

‘‘Her ilaç gibi kortizon kullanımında da süre ve dozlama önemlidir. Hastanın genel anamnez ve klinik kontrolü yapılarak implant uygulama ile ilgili karar hekim tarafından verilmelidir.’’

Kortikosteroidler birçok sistemik hastalığın tedavisinde kullanılan, güçlü antienflamatuar etkileri olan ilaçlardır.

Bu ilaçlar enflamasyonu azaltır, şişlik ve onunla ilişkili ağrıyı azaltmada etkilidir; ancak aynı zamanda protein sentezini azaltır ve beraberinde yara iyileşmesini geciktirir. Ek olarak, lökosit sayısını azaltıp hastanın enfeksiyona karşı direncini düşürür. Bu nedenle başlangıç dozundan sonra 3-5 gün boyunca uygun antibiyotik kullanılmalıdır.

4. Kemik Erimesi (Osteoporoz) ile Diş İlişkisi

‘‘Aşağıdaki veriler ışığında osteoporozun dental implant tedavisi için bir kontrendikasyon oluşturmadığı sonucu çıkarılabilir. Ancak yine de genel kontrol, değerlendirme ve cerrahi işlem öncesi tam bir oral hijyen sağlanması tavsiye edilmektedir.’’

Yaş ile birlikte kemik kütlesinin azalması sonucunda kemikteki protein örgüsünün seyrelmesiyle iskelette ortaya çıkan, kemiklerin çok kolay kırılabilmesine sebep olan bir kemik hastalığıdır. Çenelerdeki osteoporotik (kemik erimesi) değişiklikler vücudun diğer kemiklerindekine benzerdir.

(Osteoporoz; trabeküler kemik yoğunluğunda kortikal kemikten daha fazla kayıp oluşturduğundan, implantların immediat stabilizasyonu için kontrendikasyon olmaz. Elli yaş üzerindeki menopoz sonrası yapılan birçok klinik çalışmada diğer hastalara yakın kayıp oranları gösterilmiş ve hormon replasman tedavisinin (HRT) kayıp oranını etkilemediği belirtilmiştir.)

Chen ve arkadaşlarının yaptıkları bir meta-analizde, (Çok sayıda literatür çalışmasının analizi) osteoporoz ile dental implant kaybı arasındaki ilişki istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır.

5. Bifosfanat Kullanımı ve İmplant Tedavileri

‘‘Damar yolu ile alınan bifosfanatlar, implant cerrahisi için yüksek risk oluşturmaktadır. Ağız yoluyla alınan bu ilaçların kullanım süreleri ve dozları ile beraber, diğer hastalık ve kullanılan ilaçlar ile genel klinik muayene ve anamnez değerlendirilerek, gerekli durumlarda serum CTX testi ile beraber tedaviyi uygulayacak hekim tarafından karar verilmelidir.’’

Bifosfonatlar, birçok kemik hastalığı için sıkça kullanılan bir ilaç grubudur ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından osteoporoz, metastatik kemik tümörü ve Paget hastalığı tedavilerinde kullanımı onaylanmıştır. Bifosfonatlar, osteoklastları baskılayarak veya kemik erimesini azaltarak etki eder.

6. Radyoterapi ile implant tedavisi ilişkisi

‘‘Baş boyun radyoterapisi dokularda oksijen azlığına, damarlarda küçülmeye ve doku bozulmalarına sebep olur. Doku canlılığındaki azalma sebebi ile yeniden şekillenemez ve kemik yıkımı riski artmıştır.’’

Radyoterapi görmüş hastalarda implant entegrasyonu olmaması riski 2-3 kat daha fazla artmıştır. Bu durumda olan kişilerde işlem öncesi ve sonrası 1 ATM üzeri basınçla 20 kez hiperbarik oksijen kullanımının başarıyı artırdığı rapor edilmiştir.

Diğer bir konu implant uygulaması sonrası yapılan radyoterapidir. İmplant uygulandıktan ne kadar sonra bu tedavinin yapıldığı ve dozlama, sonuç üzerinde önemli etki sağlar. Eski uygulanmış implantlarda riskin daha az olduğu bildirilmiştir.

7. Ektodermal Displazi ile implant ilişkisi

‘‘Ektodermal displazi saç, deri, tırnak ve diş gibi dokuların bozukluğu ile kendini gösteren kalıtımsal bir hastalıktır. En sık gözlenen ağız içi klinik görünümü, tekli ya da çoğunlukla çoklu diş eksikliğidir.’’

Klasik diş tedavi ve protez teknikleri çoğunlukla yeterli doku desteği olmadığı için başarısız olur. Doğru yöntem gelişim tamamlandıktan sonra yapılacak implant destekli tedavilerdir.

Tek diş eksikliği tedavilerinde implant uygulaması tavsiye edilmezken, ciddi hipodonti vakalarında alt çene ön bölge implant uygulamaları için en uygun bölge olduğu saptanmıştır. Yapılan çalışmalarda, üst çenede alt çeneye göre önemli derecede düşük idame ve başarı oranı rapor edilmiştir.

Sigara kullanan kişiler dental implant yaptırabilir mi?

Yapılan birçok çalışmada sigaranın iyileşmeyi bozduğu, implant ile kemiğin kaynaşmasını engellediği kanıtlanmıştır. Sigara içen bireylerde, implantın düşme olasılığı normalden 2-3 kat daha yüksektir.

İmplantların dezavantajları var mıdır?

İmplant malzemelerinin yüksek teknoloji ile üretilmesi ve kullanılan malzemelerin ithal olması nedeniyle, maliyeti klasik protezlere göre daha fazladır. Bir başka dezavantajı ise protezin uygulanabilmesi için implantın kemikle kaynaşmasının beklenmesi ve dolayısıyla genellikle diğer tedavi alternatiflerine göre tedavinin daha uzun sürmesidir.

İmplant yaptırdıktan sonra baş-boyun bölgesinden mr ya da tomografi benzeri görüntülemeler alınabilir mi?

Alınabilir. Ancak implantlar sadece çok yakın çevrelerinde ışık yansıması yapabilir, bu da çok yakın bölgede görüntü kalitesinin düşmesine neden olabilir.

İmplant cerrahisi sırasında ne tür komplikasyonlar görüllebilir?

Her cerrahi müdahale komplikasyon riski taşır. Kanama, enfeksiyon ve sinirlerde, sinüste ve nazal kavitedeki yaralanmalar bu komplikasyonlar arasındadır. İyi bir muayene ve radyolojik kontrol ile bu ihtimalleri en aza indirmek mümkündür.

Üç boyutlu görüntüleme yöntemleri komplikasyonların azaltılmasında etkilidir. Ayrıca hekimin tecrübesi ve kullanılan implant sistemi de önemlidir. Örneğin bazı setlerde bulunan stoperler implant yuvası açan aletlerin kontrolsüz kullanımını engellerler.

Rehberli (guided) implantoloji nedir?

Bilgisayarda tasarlandığı gibi kemiğe yerleştirilebilen implant uygulamasıdır. Rehberli implantolojide, implant yapılacak kişinin 3 boyutlu hacimsel tomografi görüntüsü ve ağız içi ölçüleri alınıp, guide (rehber) programında planlanarak, implantların uygun kemik noktalarına yerleştirilmesidir. Böylelikle açıları ve pozisyonları, işlem öncesinde 3 boyutlu olarak hazırlanan guide plakları ile implantların protetik olarak en uygun pozisyonda yerleştirilmesi mümkündür. Aynı planlama üzerinde bitim protezi de önceden tasarlandığı için hata payı olmadan, iyileşme süreci sonrasında protez için gerekli olan seans sayısı da minimuma indirilir.

Flepsiz (dikişsiz) implant cerrahisi nedir?

Diş eti kesilmeden ve dikiş atılmadan implant yapılmasına flepsiz implant cerrahisi denilir. Bu işlemde yumuşak dokular zarar görmeden implant cerrahisi gerçekleştirildiği için iyileşme daha hızlı ve daha konforlu olmaktadır. Her vaka bu teknik için uygun olmayabilir. Bu konudaki kararı hekiminiz ilk muayenenizin sonunda verecektir.

3 şekilde yapılabilir:

  1. Üç boyutlu görüntü bilgisayar programında işlenerek rehber plak ile (Statik Navigasyon)
  2. Üç boyutlu görüntü ile çalışan yeni nesil robot kollar ile (Dinamik Navigasyon )
  3. İmplant uygulamasını yapan hekimin üç boyutlu görüntüyü tecrübesi ile işleyerek ve Lazer ile dişeti yönlendirmesi yapması sayesinde yumuşak doku kazanımı ile.

Kemik yapısı ve anatomisinin 3 boyutlu olarak bilindiği, kemik kalınlığı uygun olan vakalarda, diş etini kesmeden implant yerleştirilebilir. Sadece implantın girebileceği yer, lazer ile açılarak implant yerleştirilir. Diş eti genişçe kesilmediğinden dikiş atmaya gerek kalmaz ve diş eti kemikten ayrılmadığı için, implant etrafındaki kemiğin kan dolaşımı bozulmaz. Bu sebeple kemiğe ve diş etine travma verilmediği için, hasta ekstradan ağrı ve şişlik olmadan konforlu ve hızlı bir iyileşme süreci yaşar.

Fast & Fixed yöntemi

Fast & Fixed yöntemi (1 günde implant tedavisi) yöntemi nedir?

Arka bölgelerde kemik eksikliği olan durumlarda Fast&Fixed tekniği ile açılı implantlar kullanılarak ileri cerrahilere (Sinüs Lift Cerrahisi, Kemik Tozu ekleme) gerek kalmadan sabit protezler yapılabilir.
Bu teknik ile dişler çekildiği gün implantların yapılması, dişsiz hastalarda ise implantların yapılıp aynı gün sabit (geçici) protez yapılması mümkündür.
Fast&Fixed tedavisi ile birkaç saat içerisinde klinikten, implant ile desteklenmiş sabit protezler ile ayrılmak mümkündür.

Fast & Fixed yöntemi avantajları nelerdir?

Pek çok vakada ileri cerrahiye gerek kalmadan pratik bir şekilde implant ve protez yapılabilir.
Bu sayede zaman kazanılır ve maliyeti azaltılabilir. (İleri cerrahi işlemleri ekstra maliyet oluşturur.)
Aynı gün içerisinde hastaya kullanabileceği geçici sabit protez yapılabilir. Bu sayede kişiler sosyal aktivitelerden eksik kalmazlar.
Yapılan kalıcı protezler doku desteği sağladığı için estetik olarak başarılı sonuçlar elde edilir.
Lazer ile implant uygulama yapılırsa işlem sonrası şiş ve ağrı minimum olur.

Fast & fixed yöntemi hangi şartlarda uygulanır?

  • Tam dişsiz çenelerde küçük azı dişleri ara bölgesinde yeterli kemik miktarı ve yoğunluğu varsa
  • Dişler çekilecek ise çekim soketlerinde iyi bir temizleme işlemi yapılabilecek imkanlar (örn:lazer) varsa
  • Çekimler öncesi ağız hijyeni iyi bir seviyeye getirilmiş ise
  • Hekim bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahipse
  • Hemen yapılacak geçici sabit protezi yapabilecek bilgi ve donanımda laboratuvar imkanı varsa

Fast & Fixed yöntemi nasıl uygulanır?

Uzun süreli geçici sabit köprü implantlar üzerine aynı gün içerisinde vidalanır.
Minimum alt çenede 5 hafta, üst çenede 10 hafta sonra, daimi sabit protez ile uzun süreli geçici vidalı köprü protez yer değiştirecektir.

Sinüs Lift

Sinüs lift nedir?

Sinüsler üst çenede arka azı dişlerin üstünde bulunan hava boşluklarıdır. Aslında fonksiyonel bir organ olan sinüsler altındaki dişler çekildikten sonra zamanla altındaki kemiği eriterek bu bölgede implant uygulanmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle uygulanması gereken sinüs operasyonları yüksek hassasiyet ve hekim tecrübesi gerektirir.

Sinüs lift operasyonları açık lift ve kapalı lift olmak üzere ikiye ayrılır. 4-5 mm ve daha fazla kemik bulunuyorsa, fakat implant için yeterli değilse yandan pencere açmaya gerek kalmadan ağız içerisinden uygun el aletleri yardımıyla sinüs yükseltilerek yeni kemik oluşumunu sağlama işlemine kapalı lift denir. Kapalı lift uygulanan durumlarda implant işlemi aynı seansta yapılabilir. Kemik oluşumu için kemik tozu veya PRF (Büyüme hücreleri içeren konsantre kan) kullanılabilir. Açık lift uygulamasında ise sinüs yan duvarından pencere açılarak kemik oluşumu sağlanır. Yeterli tutuculuk sağlanırsa implant aynı seans uygulanabilir. Sağlanmadığı durumlarda ise 6 ay süre ile beklenir.

Lazerle İmplant Cerrahisi

Lazerle implant cerrahisi nedir? İmplant cerrahisinde hangi alanlarda lazer kullanılır?

implant cerrahisinde ve sert doku (kemik ve diş üzeri) operasyonlarında Er:YAG (sert doku) lazerleri çok önemli avantajlar ve tedavi başarıları sunmaktadır.

Er:YAG (sert doku) lazerlerin implant tedavisi için kullanım alanları;

1) Dikişsiz /Rehberli (Guided) İmplant Uygulamalarında:

Diş eti dokusunu açma ve yönlendirerek doku kazanma açısından avantaj sağlar. Bu sayede kesimsiz, kanamasız, doku kanlanmasında bozulma olmadan ve minimum ağrı ile implant uygulanmış olur. Ayrıca temas ettiği tüm dokularda dezenfeksiyon sağlayarak yeni enfeksiyon riskini azaltır.

2) Dişlerin Çekimi Sonrasında Enfeksiyonun Temizlenerek Hemen İmplant Uygulamalarında:

Normalde enfeksiyon sebebi ile bekleme gerektiren dişlerde bile lazer ile temizleme yapılarak çekim sonrası hemen implant yapılabilir. Enfeksiyon olmayan durumlarda da işlem sonrası komplikasyon riskini azaltır.

3) Üzerine Hemen Sabit Diş Yapılacak İmplant Uygulamalarında:

İmplantın kemiğe entegrasyonunda (kaynama) başarı oranını artırır.

4) Kemik Eksiklikleri Durumlarında Kemik Ekleme İşlemi Öncesi Dokuyu Hazırlamada:

Enfeksiyon içeren dokuların güvenli temizliğini ve kalan kemik dokusunun dezenfeksiyonunu sağlayarak yeni kemik oluşumunda başarıyı artırır.

5) İmplant Çevresi Enfeksiyon (periimplantitis) Tedavisi İşlemlerinde:

Daha önce yapılmış implant yüzeylerinde oluşan enfeksiyon ve sonrası gelişen kemik erimesi tedavilerinde lazer bilinen en iyi implant ve kemik yüzeyi temizleme ve dezenfekte etme aracıdır. Lazer sayesinde implant yüzeyi neredeyse orijinal yüzey yapısına kavuşur ve tedavi edilmesi mümkün olabilir.

İmplant Üstü Protez

İmplant üstü protez nedir?

İmplant yapılmasının temel amacı, kişilerin yaşam kalitelerinde çok önemli bir yer tutan dişlerini kaybettiklerinde fonksiyonel, estetik ve güzel konuşabildikleri yüksek kalitede dişlere yeniden sahip olabilmelerini sağlamaktır.

İşte bu amaçla farklı teknik ve materyallerle uygulanan ve implantlardan destek alarak yapılan protezlere ‘‘İmplant Üstü Protezler’’ denir.

İmplant üstü protez çeşitleri nelerdir?

1) Sabit İmplant Üstü Protezler:

Bu protezler, kullanan kişi tarafından hiçbir şekilde çıkarılamayan ve çoğunlukla hastaların tercih ettikleri protez tipleridir.

Tekli ya da az sayıda diş eksikliklerinde hemen hemen her zaman bu tip protez çeşitleri tercih edilirler.

Tam dişsizlik durumlarında da çoğunlukla tercih edilirler, ancak başarılı sabit protezlerin yapılabilmesi için doğru koşulların oluşması, planlama, materyal ve tekniğin doğru seçilmesi gereklidir.

Sabit İmplant Üstü Protezler İkiye Ayrılır:

  1. a) Simante (Yapıştırılan) Sabit Protezler:

Bu protezler implantlar üzerine vidalanan dayanakların (abutmentlar) üzerine yapıştırılan ve bu özelliği ile temel mantığı diş üzerine yapılan kuron-köprüler gibi olan protezlerdir. Hasta tarafından çıkarılamadığı gibi gerekli durumlarda hekimler de kolayca çıkaramazlar. Çıkarmak için darbe uygulamak ya da protezi keserek çıkarmak gerekir. Tam dişsizlik durumunda minimum 6 adet implant yapılmış olması gerekmektedir.

Materyal olarak; Metal destekli porselen kuronlar, zirkonyum destekli porselen kuronlar, monolitik zirkonyum ve BioHPP altyapılı kompozit kullanılmaktadır.

  1. b) Hibrid (Vidalanan) Sabit Protezler:

Bu protezler implantlara vidalanan dayanaklara sabitlenirler. Her geçen gün hekimler ve hastalar tarafından daha çok tercih edilmektedirler. Kullanan kişiler tarafından çıkarılamazlar, fakat hekim tarafından istenildiği zaman kolayca çıkarılıp takılabilirler. Böylece istenildiğinde çıkarılarak, implant çevresi bakımları kolayca yapılabilir ve herhangi bir sebeple oluşabilecek kırık vb. problemler kolayca tamir edilebilir. Tam dişsizlik durumunda minimum 4 adet implant gereklidir.

Materyal olarak; metal altyapılı zirkonyum porselen materyaller kullanılabilmektedir ancak tercih olarak kompozit ve geliştirilmiş akrilik gibi yumuşak materyaller daha ön plandadır.

  1. Hareketli (Çıkarılabilir) İmplant Üstü Protezler:

Bu protezler hem implantlardan, hem de damaklardan destek alan ve kullanan kişinin istediği zaman çıkarıp, istediği zaman takarak kullanabildiği protezlerdir. Özellikle kemik dokusu zayıf olan ve implantların az destek verebildiği durumlarda ve kemik kaybı sebebi ile kişilerin implant çevresine ulaşarak protezleri temizleme güçlüğü olabileceği durumlarda özellikle tercih edilir.

Protezlerin destek aldığı farklı ataşman (tutucu) sistemler mevcuttur. Bu sisteme göre, locator ataşman tutuculu, topuz ataşman tutuculu, teleskop ataşman tutuculu gibi isimler alırlar.

Bu protezlerin seçiminde yapılan ilk muayenede kişilerin kemik yapısına, isteklerine, beklentilerine ve destek dokularına göre inceleme ve analiz yaparak karar vermek gerekir. Hiç dişi bulunmayan ancak yeterli kemik seviyesine sahip kişiler de implant destekli protezler kullanabilir.

Tamamen dişsiz bir ağızda implant üstü sabit bir protez yapılabilmesi için en az kaç implant yaptırmam gerekir?

Çenenin büyüklüğüne ve uygulanacak yönteme göre alt çenede 4-6 arası, üst çenede 6-8 arası implant yapımı öngörülmektedir.

Tamamen dişsiz bir ağızda hareketli proteze destek olması için kaç implant yaptırmam gerekir?

Alt çenede 2- 4 implant, üst çenede ise en az 4 implant uygulanması başarı için mutlaka gereklidir.

İmplant fiyatları ne kadar?

Fiyatlar çok değişiklik göstermektedir. Piyasada yaklaşık 200’den fazla implant markası vardır ve fiyatlar ithal ürünlerde dolar ve euro kuruna göre belirlenmektedir. İmplant sadece vida ücreti değildir, üzerine gelecek diş ve protez önemlidir. Tek implant üzerine yapılan zirkonyum çıkış profili olan estetik kron fiyatı standart abutment üzerine yapılan metal destekli krona göre daha yüksektir. Estetik bölge ihtiyaçlarını karşılamak, metal yansımasını önlemek amacıyla estetik abutmentler kullanılabilir. Cerrahisi için kesinlikle güvendiğiniz bir yerde hizmet almanız önemlidir. Haklı görürsünüz ki implant; ağız içi muayene edilmeden, detaylı analiz yapılmadan planlanıp yapılabilecek bir şey değildir.

Devlet hastanesinde implant yapılır mı?

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde implant uygulaması genellikle yapılmamaktadır. Üniversite hastanelerinin diş hekimliği fakültelerinde implant yapılır. Fakat sosyal güvenceler bunu karşılamadığı için yine bir ücret ödemesi gerekir.

 

Randevu Talep Formu