Diş beyazlatma nedir?
Diş beyazlatma (bleaching) çeşitli nedenlerle dişlerin yapısına (mine ve dentin tabakasında) nüfus eden renklenmelerin giderilerek dişlerin önceki tonuna göre ağartılması işlemidir. Dişlerin doğal renkleri zamanla koyulaşır. Diş taşı temizliği ve polisaj yapılarak dişte oluşan renkleşmeler giderilebilir. Ancak bu yolla giderilemeyen renklenmelerin giderilmesi veya dişin kendi renginin bir kaç ton daha açılması mümkündür. Bu dişlere porselen vs. yaptırmak yerine daha koruyucu bir yöntem olan beyazlatma yöntemi uygulanır ve bu işlem sonunda dişler durumuna göre sekiz-on tona kadar açılabilir.
Dişlerde istenmeyen renklenmeler (lekeler) neden oluşur ?
Lekelenmenin birçok sebebi olabilir. En yaygın olanları yaşlılık, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, dişe gelen travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır. Dişlerin oluşumu sırasında kullanılan antibiyotik veya aşırı florid tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir. Dişlerde oluşan renklenmaleri şu şekilde sınıflandırabiliriz;
Dış kaynaklı renklenmeler
Lekeler sadece diş minesi yüzeyindedir. Beslenmeye bağlı olarak oluşur. Çay, kahve, kola, koyu renkli meyve suları, kırmızı şarap gibi içecekler ve domates salçası, şeftali gibi yiyecekler dişte yüzeysel renkleşmeye neden olur. Bu tür lekelerde beyazlatma işlemi başarılı sonuçlar verir.
İç kaynaklı renklenmeler
Dişin mine tabakasının altındaki dentinde oluşan renkleşmelerdir. Çocuklukta kullanılan tetrasiklin türevi ilaçlar ve aşırı florid kullanımı ya da annenin gebelik döneminde kullandığı bazı antibiyotikler nedeniyle oluşabilir. Rengin açılması çok yavaş olur ya da hiç olmaz.
Yaşlılık nedeniyle oluşan renklenmeler
İlerleyen yaşlarda dişteki mine tabakası aşınarak alttaki dentin tabakasının koyu rengini yansıtır. Aynı zamanda yıllar içinde iç ve dış kaynaklı renkleşmeler de görülebilir. Böyle durumlarda beyazlatma işleminden başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Kanal tedavisi görmüş dişlerde renklenme
Kanal tedavisi yapılan diş canlılığını yitirir, zamanla parlak, canlı rengini de kaybederek sararabilir veya dişin içine konan materyale bağlı renkleşme meydana gelebilir. Bu tür renkleşmelerde pulpa odasına yerleştirilen beyazlatma ajanı dişte birkaç gün bekletilir. İstenilen sonuç elde edilene kadar işlem tekrarlanır. Bu şekilde özellikle ön bölgede tek başına kalmış koyu renkli dişler beyazlatılır. Genellikle olumlu sonuç alınır.
Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?
- Ofis tipi beyazlatma (office bleaching)
- Ev tipi beyazlatma (home bleaching)
- Kombine tipi diş beyazlatma
- İçten beyazlatma (internal bleaching)
Ofis tipi diş beyazlatma (office bleaching) nedir?
En güvenilir sistemdir. Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlama ortalama 1 saat sürer.Yaklaşık 1 saat gibi bir sürede işlem tamamlanır. Diş yapısına göre 2-4 ton renk açılır ve sonrasında kişi tarafından dikkat edildiğin uzun süre etkilidir.“Lazerle diş beyazlatma yöntemi” olarak da bilinir. Seans sayısı ve ekstra bir yöntemle desteklenip desteklenmeyeceği hekim tarafından belirlenir.
Ofis tipi diş beyazlatma nasıl yapılır?
Diş temizliği ile giderilebilecek tüm lekeler, diş eti sağlığında problem oluşturan tüm etkenler ortadan kaldırıldıktan sonra beyazlatma yapılabilir.
- Dudak koruyucu yerleştirilir.
- Diş yüzeyi hemen beyazlatma öncesi florsuz pat ile fırçalanır.
- Diş eti koruyucu uygulanır ve sertleştirilir. Bu aşama dişlere uygulanacak kimyasalların diş etlerine zarar vermesini önlemektedir.
- Kullanılan malzemenin kullanım koşullarına uygun şekilde jel dişlere uygulanır, belirli aralıklarla aktive edilir, temizlenir, tekrar uygulanır; bunları takiben ışınlama yapılır.
- Bol su ile temizlendikten sonra hassasiyet problemini azaltmak amacıyla hassasiyet giderici jel uygulanır.
Ev tipi diş beyazlatma (home bleaching) nedir?
Ev tipi beyazlatma (home bleaching); kişiden alınan ölçüye göre hazırlanan kalıplara jeller yerleştirilerek, ev ortamında hastanın kendi kendine uyguladığı güvenilir beyazlatma sistemidir. Ofis beyazlatma ile kombine edilebilir. Jelin türü ve hekim kontrolü ile yaklaşık 5-7 gün, ortalama günde 5 saat uygulanarak sonuç sağlanır.
Ev tipi diş beyazlatma yöntemi nasıl uygulanır?
Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel uygun beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli (%10–15 ‘lik karbamid peroksid veya hidrojen peroksit) uygulanır.
Ev tipi diş beyazlatma ne kadar sürer?
Plak gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün ya da gece uykusu boyunca kullanılarak 8-10 gün süren bir tedavidir.
Ev tipi diş beyazlatmada plak içine ne kadar jel koymam gerekir?
Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken husus, jeli tarif edilenden fazla uygulamamaktır. Aksi takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş eder. Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve E vitamini içeren kremi tahriş olan yüzeye uygulanarak diş hekim ile iletişime geçilmelidir.
Ev tipi diş beyazlatmada beyazlatma plağını temizlemem gerekir mi?
Beyazlatma plağı temizlenir. Plaklar kullanıldıktan sonra soğuk su ve sıvı sabun ile yıkanır ve iyice durulanır, verilen plak kutusunda muhafaza edilir.
Kombine tipi diş beyazlatma nedir?
Hem ofis hem de ev tipinin beraber uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. Ofis veya klinikte uygulandıktan sonra 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.
İçten diş beyazlatma (internal bleaching) nedir?
Devital beyazlatma şeklinde de tabir edilmektedir. Uygulanan kanal tedavisine bağlı olarak yıllar içinde dişte siyahlaşma diyebileceğimiz içten bir renk yansıması meydana gelir. Normal beyazlatmanın sonuç vermediği bu durumlarda devital bleaching ile başarılı bir sonuç sağlanır.
İçten diş beyazlatmanın dişe bir zararı var mıdır?
Kanal dolgusu çok iyi izole edilmişse çoğunlukla bir zararı yoktur.
Benim için hangi tip diş beyazlatma yöntemi uygundur?
Eğer dişlerinizin rengi beyaza yakın ve birkaç ton açılmasını istiyorsak sadece lazer tipi veya ev tipi beyazlatma yeterli olabilir. Ancak dişleriniz sigara, kahve veya çaydan dolayı çok koyulaşmış ise sizin için en etkili ve verimli diş beyazlatma yöntemi kombine beyazlatma olacaktır. Size uygun diş beyazlatma yöntemine karar verebilmemiz için mutlaka muayene olmanız gerekir.
Dişler nasıl beyazlar?
Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.
Her diş beyazlar mı?
Hayır. Öncelikle neden oluştuğu, sisteme uygunluğu ve kişinin beklentisi değerlendirilmelidir. Ağızda bulunan eski tedaviler(Dolgu, Kaplama) bu işleme cevap vermeyeceği gibi bazı diş yapılarında ve renklenme tiplerinde de sonuç alınamamaktadır. Detaylı bir muayene ile hekim gerekli tanı ve tedaviyi planlayacaktır. Herkes diş beyazlatma yaptırabilir mi sorusunun cevabı da aynıdır.
Beyazlatma güvenli midir, dişlere zarar verir mi?
Yapılan çalışmalar diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma sistemlerinin kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermiştir. Diş hekiminizin beyazlatma sonrası florür uygulamaları ile beyazlatma işlemi daha da güvenli bir işlem olmaktadır. Dişlere zarar veren, eczanelerde satılan denetimsiz beyazlatıcı ürünlerdir.
Diş beyazlatmanın yan etkileri var mıdır?
Beyazlatma yöntemleri dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti; havaya, çok sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Hassasiyet durumunda diş hekiminin uygulayacağı topikal florür bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Ayrıca hassasiyeti azaltmak için içerisinde potasyum nitrat ve yüksek oranda florür bulunduran diş macunları da kullanılabilir.Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Diş beyazlatmanın etkisi kalıcı mıdır?
Beyazlatma sonrasında renk zamanla kaybolmaya başlar. Özellikle ilk 1 hafta çok dikkat isteyen süreçte dikkat etmezseniz renk kısa sürede geri dönecektir. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola vb.) ve sigara kullanımına göre değişir. 6 ay ile 1 yıl arası bir zaman alır. 4-6 ayda 1 ya da 2 seans ile desteklenirse diş beyazlatma kalıcı hale getirilir.İyi bakım ve dikkat ile beyazlığın bazı hastalarda 2-3 yıl sürdüğü takip edilmiştir. Beyazlatmanın ömrü; ağız bakımına dikkat ederek ve renklendirici gıdalardan uzak durularak uzatılabilir.
Dişlerimi beyazlatırken dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?
Beyazlatma süresince ve sonrasında 7 gün çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılar, tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulması gerekir. Kullanılması durumunda işlem ters reaksiyon gösterir ve dişler renklenir.
Diş beyazlatma kimlere yapılamaz?
- Beyazlatma işleminin zarar vereceğini öngörülen; kökler açığa çıkmış, diş eti problemi olan kişilerde uygulanmaz.
- Ciddi diş hassasiyeti, yaygın çürükleri olanlarda uygulanmaz.
- Ön bölge dişlerinde beyazlatmaya cevap vermeyecek, sonrasında renk farklılığı oluşturacak dolgu vb. restorasyonların bulunması durumunda uygulanmaz.
- Tedavi sonrası özellikle ilk 1 hafta çay, kahve, renklendirici gıda, sigara kullanımına devam edecek kişilerde. Bu durum beyazlatmanın ömrünü ciddi miktarda azaltmaktadır.
- Diş minesinin şeffaf özelliğinin çok olduğu kişilerde sonuca ulaşılamayacağı için uygulanmaz.
- Hamilelerde uygulanmaz.
- 15 Yaşından küçük kişilerde uygulanmaz.
Beyazlatma jeli kaplama, porselen kuronlarımı da beyazlatır mı?
Porselen kaplama kuron ve köprüler beyazlamaz. Yeni beyazlamış dişinizin rengine uyması için bunların değişmesi gerekebilir.
Dişlerimde hassasiyet mevcut, yine de beyazlatma yaptırabilir miyim?
Biyolojik diş beyazlatma yöntemi dişlerinde hassasiyet olan kişilere uygulanabilir. Beyazlatma işleminde hassasiyete neden olan madde hidrojen peroksit’tir. Biyolojik diş beyazlatma jelinde bu maddenin oranı çok düşüktür ve jelin mine kristalleri içermesi ile hassasiyetin tedavisi de gerçekleşir.
Diş beyazlatma fiyatları ne kadardır?
Ofis tipi diş beyazlatma fiyatları ve ev tipi beyazlatma fiyatları değişkendir. Öncesinde ağız sağlığının optimal seviyeye getirilmesi şarttır. Beyazlatma ile çözüm sağlanamayan hastalarda renklenmelere göre beyazlatma sonrası kompozit veya porselen lamina planladığımız tedaviler vardır.
Randevu Talep Formu